Jablečný štrúdl z domácího těsta
Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane vaším "majstrštykem".
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 517 kJ / 1 319 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 40,88 g |
| Tuky | 35,16 g |
| Vláknina | 8,40 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 503 mg |
| Sůl | 1,21 g |
| Sacharidy | 205,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl, citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme do vláčného těsta.
Krok 2: Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky. Pokud je suché, přidáme trochu vody.
Krok 3: Z těsta vytvarujeme nízký bochánek, který dáme minimálně na 30 minut pod nahřátý hrnec odležet.
Krok 4: Jablka umyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je nahrubo nebo nakrájíme na plátky.
Krok 5: Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Odpočaté těsto rozdělíme na dvě půlky a postupně je rozválíme na pomoučené podložce.
Krok 7: Každý plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek.
Krok 8: Jablka poprášíme trochou cukru a skořice, můžeme také dle chuti přidat rozinky či nasekané ořechy. Vše pak ještě posypeme trochou strouhanky.
Krok 9: Záviny pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na připravený plech.
Krok 10: Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35–45 minut. V průběhu pečení i po vytažení z trouby záviny potíráme rozpuštěným máslem.
Krok 11: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut vychladnout a poté ho pocukrujeme.
Zveřejněno 27. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Moje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Nejnovější recepty
Linecké růžičky
Přidáno před 15 minutami
Pošírovaný siven podle Marka Raditsche
Přidáno před 45 minutami
Slepované citronové hvězdičky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 1 hodinou
Italské těstoviny s kuřecím masem
Přidáno před 14 hodinami
Dvoubarevné hvězdičky
Přidáno před 17 hodinami
Mandlové pusinky
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z vepřových kostí s haluškami
Merylas před 1 hodinou
Frgálová buchta
Merylas před 1 hodinou
Buchty na páře
Merylas před 1 hodinou
Bramborové placky s ohnivým masem
Merylas před 1 hodinou
Pikantní česneková polévka
Merylas před 1 hodinou
Dušené hlávkové zelí na slanině
Merylas před 1 hodinou
Tématické fráze:
těsto na štrůdl,
těsto na jablečný štrůdl,
těsto na štrůdl recept,
jablečný štrůdl,
štrudl,
těsto na štrůdl s octem,
menu domů recepty,
strudl testo,
jablecny štrůdl recept,
štrůdl na plech,
štrúdl z octa,
jablečný štrůdl na plech,
recept na těsto na štrúdl,
těsto na štrůdl bez tuku,
kynutý jablečný štrudl,
štrudl z oleje,
jablečný štrůdl z listového těsta,
těsto na jablečný závin,
štrůdl recept,
štrůdl ocet
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej,
šťáva citronová,
vejce,
sůl,
jablko,
strouhanka,
cukr krupice,
skořice mletá,
ořechy,
rozinky,
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (49)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Těsto je po upečení křupavé. Nepotřela jsem ho před pokladením jablky, zapomněla jsem. Závin není přeslazený a křupavé těsto mu dává punc výborného desertu.
Recept ještě nebyl hodnocen 1,0
Recept ještě nebyl hodnocen 1,0