Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký jablečný závin

Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá a sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejte tentokrát kupované listové těsto nahradit křehkou variantou našich babiček.

Hodnocení receptu je 4,3 (58×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hela22

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 379 kJ /
3 198 kcal
Bílkoviny52,29 g
Tuky231,21 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 133 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy222,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku dáme do mísy a nastrouháme do ní máslo. Směs zlehka prsty promneme a přidáme žloutky a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočinout. Krok 2: Zatím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Také zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 3: Z odpočatého těsta vyválíme 2 pláty. Každý plát posypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme jablka. Krok 4: Jablka pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí, rozinkami a sekanými ořechy. Opět trochu posypeme strouhankou a pokapeme máslem. Krok 5: Okraje těsta přehneme do závinu. Konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala. Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Záviny na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut.

TIP: Další oblíbené recepty na záviny a štrúdly

Zveřejněno 17. 1. 2010

Poznámka autorky hela22

Tento recept jsem zdědila po mamince. Z těsta jdou upéct také tzv. "soukromé záviny", tj. malinké záviny, kterých z těsta vyjde asi 7.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křehký jablečný závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qnz7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křehký jablečný závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qnz7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný nelame se krásný těsto sice velmi křehký ale výborný. Místo másla jsem použila heru 235gr.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Recept ještě nebyl hodnocen 4,0

Rychly zavin. Testo neni vubec spatne, ulozim si na pozdeji

Závin se povedl, ale dala jsem jen 160 g tuku a místo vody víno, jak psal v komentáři Casíno. Těsto jsem udělala den předem.

Veronika.Hrozna: Přesně toho jsem se bála, že to bylo mastnější a bude to mazlavé při rozválení. Jen malinko jsem podsypala při rozválení a pracovalo se s tím super. Nechala jsem v lednici odpočinout 4 hodiny.;-)

janatka: Já taky vyzkouším. Předcházející recenze, no někdo si nevšiml, že necháme odpočinout a mastné těsto jedině v lednici a dobře ztuhlé mírně promísit studenými raukami a až pak, válet. Zkušenost mi velí, že se nic nestane a závin bude výborný. <3

Měla jsem strach, aby se mi tento závin povedl. Je to křehké těsto. Krásně se pracovalo s těstem a mé obavy byly zbytečné. Je jemný, křehký a moc nám chutná!!!! Příště dám hrušky.

Zdálo se nám že je to málo sladké, tak do jablek přidávám 2-3 lžíce medu. Závin nemá chybu

Dodržoval jsem přesný postup, pouze jsem přidal trochu cukru k jablkám. Teď jsem ho vyndal z trouby a je úplně rozpraskaný...

Dnes jsem dělala a těsto je vynikající. Budu to dělat často, mnohem chutnější než listové a křehké. Nesypala jsem strouhankou, ale do nastrouhaných jablíček jsem zamíchala pudinkový prášek. Krásně to drží - vůbec se nesype. Akorát bych řekla, že tam chybí ten cukr, jinak vynikajicí :-K

Rebelka: zkus olejový zavin vůbec se netrha a nelepi je pružný hezky se sním pracuje:-Dnez ten maslovy to jsem byla zklamaná drolilo se neslo to vyvalet trhalo jse.

casino: Děkuji mnohokráte! Vyzkouším :-)

Luc77:
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp :yes:
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno :yes::yes:
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu :yes::yes::yes:
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video :no:

Tématické fráze:
jablečný zavin, jablečný závin recept, zavin, závin jablečný, recept na jablečný závin, křehký jablečný štrůdl, jablkový závin, krehky strudl, jablečný závin z listového, křehký jablkový závin, výborný jablečný závin, jablečnýzávin, jablečné záviny, recepty na jablecny zavin, závin z křehkého těsta, recepty jablečný zavin, závin recept, recept jablecný závin, jablečný štrůdl, jablečný závin

Suroviny:
mouka hladká, žloutek, máslo, voda, jablko, rozinky, ořechy, skořice mletá, máslo, strouhanka, vejce

Přidat fotografie receptu