Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky. Hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinu, dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.
Suroviny pro 14 kusů
14kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 417 kJ / 2 251 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,95 g |
Tuky | 57,71 g |
Vláknina | 16,44 g |
Cholesterol | 45 mg |
Sodík | 4,01 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 366,65 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Krok 5: Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou. Hvězdičky uložíme na připravené plechy. Krok 6: Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut. Krok 8: Vychladlé hvězdičky naplníme. Samozřejmě ne všemi jmenovanými surovinami dohromady, najednou, ale použijeme vhodné kombinace některých z nich. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.
Zveřejněno 14. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Moje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 3 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 3 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 12 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno 2. 9. 2025 21:12:57
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 2. 9. 2025 20:17:14
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 3 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 6 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 6 hodinami
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 7 hodinami
Domácí kečup
Mistrova před 8 hodinami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 9 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 9 hodinami
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 11 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 11 hodinami
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr,
sůl,
sádlo,
paprika sušená sladká,
droždí čerstvé,
vejce,
pomazánka,
salát,
zelenina,
zelenina nakládaná,
šunka,
klobása pikantní,
sýr,
olivy,
bylinky zelené
Komentáře (14)
Péct klasicky, bez horkovzduchu, na 200 °C.