Ořechové řezy (trvanlivé)
Pokud hledáte moučník, který vydrží výborný i několik dnů po upečení, právě jste ho našli! Vyzkoušený rodinný recept na vrstvené řezy plné ořechů je vhodný nejen na neděli ke kávě, ale také na svátky, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce.
Suroviny pro 1 plech
hluboký plech o rozměrech 30 × 40 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 33 040 kJ / 7 897 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 128,14 g |
| Tuky | 494,08 g |
| Vláknina | 24,66 g |
| Cholesterol | 2,47 g |
| Sodík | 760 mg |
| Sůl | 2,29 g |
| Sacharidy | 722,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlubší velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Osm vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
Krok 2: Připravíme světlé těsto, na které utřeme moučkový cukr a máslo do běla.
Krok 3: Do hotové směsi zašleháme po jednom žloutky a nakonec opatrně a důkladně vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
Krok 4: Světlé těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech. Jde to trochu hůře.
Krok 5: Připravíme vrchní ořechové těsto. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a opatrně do něj zabalíme mleté ořechy a moučkový cukr. Nakonec vmícháme 2 lžíce mouky smíchané se zbytkem kypřicího prášku do pečiva. Ořechové těsto nalijeme a rozetřeme na těsto světlé.
Krok 6: Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme na 160 °C asi 60 minut. Poté zkusíme špejlí na pár místech propíchnout - pokud zůstane špejle suchá a čistá, je upečeno. Hotové řezy necháme vychladnout.
Krok 7: Připravíme čokoládovou polevu. Čokoládové tyčinky rozpustíme s máslem v horké vodní lázni. Vymícháme, až se hmota spojí (nebo použijeme jakoukoli jinou, vyzkoušenou a oblíbenou polevu).
Krok 8: Vychladlý korpus můžeme pokapat rumem nebo citronovou šťávou. Potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou (nebo jinou) polevou.
Zveřejněno 3. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ořechové řezy (trvanlivé)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r2n2
Moje poznámka
Ořechové řezy (trvanlivé)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r2n2
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 17 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 22 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 3 minutami
Kokosová očka
Sima1996 před 6 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 8 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 9 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 9 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 9 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 10 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 10 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 10 hodinami
Tématické fráze:
orechove rezy,
vánoční ořechové řezy na plech,
vánoční ořechové řezy,
recepty na trvanlivé svatební cukroví,
trvanlivý moučník,
ořechové pásky,
ořechova buchta,
trvanlivé moučniky,
trvanlivá buchta,
ořechové řezy recept,
trvanlivý krém,
trvanlivý krém do cukroví,
ořechové řezy cukroví,
trvanlivé krémy,
ořechové řezy na plech,
trvanlivé ořechové cukroví,
ořechový řez,
trvanlivý krém do ořechů,
vánoční řezy na plech,
trvanlivé krémy do cukroví
Suroviny:
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
mouka polohrubá,
kypřící prášek do pečiva,
bílek,
cukr moučkový,
ořechy mleté,
mouka polohrubá,
kypřící prášek do pečiva,
tuk,
mouka hrubá,
marmeláda,
rum,
tyčinka ledové kaštany,
máslo
Komentáře (43)
už jest uložen
Dotaz - pokapeš to rumem, citronem a pomažeš marmeládou ... to jako postupně všechny 3 věci nebo si mám z toho vybrat? Možná se ptám blbě, ale já někdy hůř chápu
bílé pruhy jsou bílek+ml.cukr, co mi zbyl z perníčků, ale dá se to určitě nahradit i bílou čokoládou....