Matjesy z hříbků
Lahodná houbová specialita inspirovaná rybími matjesy. Nakládané hříbky v sladkokyselém nálevu s cibulí a kořením jsou skvělé jako předkrm, chuťovka nebo pohoštění k pečivu. Před podáváním nechte pořádně uležet.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 169 kJ / 1 235 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,69 g |
| Tuky | 102,84 g |
| Vláknina | 45,37 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 70 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 39,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné houby nakrájíme na plátky a na 10 minut vložíme do vroucí osolené vody.
Krok 2: Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a promneme s dvěmi špetkami soli.
Krok 3: Povařené houby scedíme a ihned promícháme s cibulí. Přidáme koření, 1 lžíci soli a zalijeme olejem a octem.
Krok 4: Necháme 2-3 dny uležet.
Zveřejněno 12. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Matjesy z hříbků
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D88k
Moje poznámka
Matjesy z hříbků
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D88k
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 44 minutami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 4 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 12 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská omáčka
Vershyna před 26 minutami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 48 minutami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 1 hodinou
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 2 hodinami
Vosí hnízda
mares-mikulas před 2 hodinami
Vánoční punč
Sarinkad před 2 hodinami
Pomerančové cukroví
HelenaCernakova před 2 hodinami
Domácí langoše
zjedolbanan před 2 hodinami
Medovníkové kuličky
Mrs.Patterson před 3 hodinami
Jetelíčky
Mrs.Patterson před 3 hodinami
Tématické fráze:
matesy z hub,
matjesy z hub,
houbove matjesy,
houbové matesy,
domaci matesy,
houby jako matesy,
jak zavařit hříbky,
matesy z hribku,
domácí matjesy,
výroba matjesů,
matesi z hub,
jak vyrobit matesy,
recept na matesy z hub,
jak vyrobit matjesy,
matejsy z hub,
matjesy domácí výroba,
matjesy,
houby ala matesy,
houby - matesy,
houby jako matjesy
Suroviny:
houba hřib,
cibule,
olej,
ocet,
sůl,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření
Komentáře (26)
+
Papričko, ozvi se, jak chutnalo, já taky napíšu. Dnes večer bude ochutnávačka...
Jo a za krásnou fotku opravdu děkuji.
... a s tím zavařováním jsem na tom stejně. Já jsem vloni prvně v životě udělala marmeládu a to díky topkám, když jsem tu zjistila, jak je to v DP jednoduché. Jinak klasickým zavařováním jsem taky nepolíbená
Proto to nedělám a ani jsem se to nenaučila. Ani bych na to neměla propriety...
Takže v tomto směru nejsem povolaná radit...
Tyhle houby, jak píšu zhora, jsou určené ke konzumaci po několikadenním odležení.
P.S. Táta dodnes vzpomíná, že mu kufr auta neustále cinkal, protože se vozily plné flašky do Prahy a prázdné z Prahy...