Preferment

cathleen Kuchařka: cathleen

Pro začátečníky 23 názorů

Suroviny

150 g mouky
150 g vody
necelý 1 g čerstvého droždí
- u těsta z 500 g mouky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do prefermentu se dává 20-30% mouky z receptu, stejné hmotnostní množství vody a asi O,5 % droždí (tj. 0,5 % hmotnosti mouky použité v prefermentu).

  2. Mouku, vodu a droždí dobře rozmícháme a zakryté proti prachu a osýchání necháme kynout v teplé místnosti asi 8-12 hodin.
    Během této doby se kvasnky v prefermentu pomnoží, mouku lépe a víc zpracují a pečivo pak chutná zcela jinak, než to běžné. I lepková struktura těsta je díky delšímu prokvašení lepší.

  3. K vykvašenému prefermentu pak přidáme zbytek všech surovin (zbytek droždí, mouky i tekutiny, tuk, sůl a koření) a zaděláme těsto. Dál už postupujeme klasicky.

Poznámka

Preferment je vlastně předkvašené těsto. Čím kratší dobu bude kvasit, tím větší ždibec droždí můžeme použít. Preferment se dá použít prakticky v jakémkoliv těstě s droždím, kde pak dáme droždí méně, a těsto přesto výborně vykyne, déle vydrží čerstvé a líp chutná i voní.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Preferment

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: s prefermentom kamaratim. S pravym kvaskom uz menej, nebavilo ma krmit ho... V pripade potreby vsak uz viem, ako s nim zachadzat, nemam problem. :-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: děkuji za fotku i velikou propagaci prefermentů! <3:-*

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dnes som zas piekla s prefermentom, 3 g droždia, 200 g pšeničná, 200 g vody. Ráno + 150 g ražná + 300 g pšeničná, voda od oka, trochu som to prehnala s hydratáciou...ale je tak neskutočne dobrý ten chlieb...:-8 pridávam foto, ešte bol vlažný pri krájaní, ale nedalo sa vydržať...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dnes som piekla chlieb s prefermentom, bez receptu, takže len sem môžem pridať fotku.:-8
    Preferment bol z 2 g droždia, 150 g vody a 150 g pšeničnej múky. Ďalej 100 g ražnej a 500 g pšeničnej, 5 g droždia, 2 PL olej a voda už "od oka". Chladí sa na terase, ale viem, že bude skvelý - ako všetko s prefermentom. Až sa divím, že som ho skôr neobjavila. :-8

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    cathleen: ďakujem:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    mata3636: určitě. Tam asi tak nepocítíš změnu v chuti, protože sladké pečivo bývá výraznější chuti běžně (cukr, citron, citronová kůra, vynilka atd.), ale můžeš díky prefermentu snížit množství droždí, těsto lépe pokyne a pečivo bude mít větší objem i delší trvanlivost ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    cathleen: děkuji.

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    cathleen: takže sa preferment dá použiť aj do cesta na sladko? alebo je vhodnejší len do chleba a pečiva

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Wikki: ano, v něčem si podobné jsou. Ale spíš bych preferment přirovnala nebo zařadila do stejné kategorie jako kvásek z droždí, který umícháme a necháme vykynout ještě předtím, než s ním zaděláme vlastní těsto na buchty.;-)

    Odpovědět

  • Wikki Wikki

    To je asi jako chleba bez hnětení. Taky kyne alespoň 12 hodin.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka: jsem v pečení nepolíbená, krom pár rohlíků či housek jsem se tomu vůbec nevěnovala - asi v podvědomí proto, že vím, že bych pečivo neměla jíst (vyhovuje mi ketozová dieta, když to vydržím :-D)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: děkuju <3 Preferment kvásek (žitný, s divokými kvasinkami) dokáže částečně nahradit. Pečivo s prefermentem, který 12 hodin kynul, škroby se štěpily na složité cukry a ty zase na jednoduché - něco z toho kvasinky "snědly", něco v pečivu zůstane.....tak tohle pečivo pak chutná jinak než obyčejné, lehounce přirozeně nasládle a tuze voní......nebíčko v papuli :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    hosta: ja som zatiaľ vo fázi experimentovania - t. zn. preferment aj staré cesto používam "od oka". (Niekedy aj s menším úspechom. :-8)
    Cathleen kope vyššiu ligu. Každopádne, preferment mi vyhovuje viac ako kváskovanie.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Jana Remkova: no, když nebudu mít s pečením žádné zkušenosti, budu začínat asi s buchtami z pytlíku:-D Ale jinak myslím, že i z textů příspěvku to bude i nezkušenému už jasné

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    hosta: Jituš, ano, píšeš to dobře. A pokud jsou mouky míchané, do prefermentu dávám vždy tu tmavší - chlebovou, celozrnnou a tak. Delší prokvašení s nimi dělají divy.;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: preferment co je preferment perferment co to je preferment preferment co je to prefermet preferment příprava preferment co to je pecivo s prefermentom ketozová dieta recepty ketozová dieta co je to preferment katozova dieta preferment recept preferment chleba ako dlho nechať preferment preferment z žitné mouky co je perferment chleb preferment preferment těsta recept