Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Svíčkovou omáčkou potěšíte muže, děti, tchýni i šéfa. Jakmile se ji jednou naučíte, zjistíte, že není tak složitá, jak se navenek tváří. Připravit ji můžete například v troubě a bez gramu mouky. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 810 kJ / 2 823 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 199,84 g |
| Tuky | 190,27 g |
| Vláknina | 27,40 g |
| Cholesterol | 648 mg |
| Sodík | 3,52 g |
| Sůl | 8,65 g |
| Sacharidy | 65,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých "navrtáme" slaninu. Ideálně nám to půjde, pokud necháme proužky slaniny před tím v mrazáku zmrznout.
Krok 2: Poté na másle necháme zesklovatět cibulku a na ni dáme všechnu zeleninu.
Krok 3: Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promícháme. Zalijeme octem.
Krok 4: Přidáme maso, které osmahneme po všech stranách do zatáhnutí.
Krok 5: Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou.
Krok 6: Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Případně dochutíme citronovou šťávou.
Krok 7: Není třeba zahušťovat omáčku moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka je hustá jen díky rozmixované zelenině.
Zveřejněno 30. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oOnY
Moje poznámka
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oOnY
Nejnovější recepty
Ragú z červené čočky a zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Tlačenkový salát podle ČSN
Přidáno před 13 hodinami
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 16 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 18 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 20 hodinami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Listový salát s ořechy
Limek před 8 hodinami
Margot kuličky
Junys před 8 hodinami
Zapečené kuřecí řízky
Elivet před 9 hodinami
Oříškovočokoládová bábovka
[email protected] před 9 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
Misatomanova před 9 hodinami
Jihočeská kulajda
RomanaMonika před 11 hodinami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Mi_Ky před 11 hodinami
Sypaný jablečný koláč
magdalenka před 11 hodinami
Polévka z oranžové tykve
Kajkajak před 12 hodinami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
NikolaHlatka před 12 hodinami
Tématické fráze:
recept na svíčkovou,
lák na svíčkovou,
lák na maso na svíčkovou,
svickova omacka pro zacatecniky,
recepty svíčková,
koření do svíčkové,
svickova,
svíčková na smetaně pro začátečníky,
jednoduchá svíčková,
hovězí falešná svíčková na smetaně recepty,
maminčiny recepty,
hovězí zadní falešná svíčková,
koření na svíčkovou,
příprava svíčkové,
falešná svíčkova,
falešná svíčková omáčka,
maminčiny recepty maso,
jak prospikovat maso,
falešná svíčková recepty,
svíčková lák
Suroviny:
svíčková falešná,
slanina uzená,
máslo,
cibule,
zelenina kořenová,
bobkový list,
koření nové koření,
ocet,
smetana na vaření
Komentáře (64)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jenom Barbar ochucuje svíčkovou octem.
casino: jinak, všimla jsem si, že ty máš vždy tendence recepty druhých shazovat. Asi jsi šéfkuchař v luxusní restauraci. Takže tady jsi proto, abys nás, dennodenní kuchařky, naučil, jak vařit?
Opravdu nebylo potřeba zahušťovat. Dělala jsem v troubě. A zeleninu jsem trochu nechala s cukrem zkaramelizovat.. výborná
No, nepíšete o kterém víkendu uvaříte
umí ji i můj syn
Nejste začátečníci, tak si svíčkovou přece dělejte podle sebe. Díky za pochvaly i kritiky, ale při vší úctě, nebylo by lepší ty zdlouhavý debaty provozovat jinde než pod mým receptem? Děkuju všem zúčastněným.
U nás je svíčková (z hovádka), jednou za čas, spíše sváteční jídlo..., tak maso nakládám (podobně jako Sodovka: níže) do kořenin a koření, a tam potom přidávám i žbrdolec octu, ale deci určitě néééééé...
Jj, HALALI jsem taky párkrát použil
BlankaZ:
...tak to je o chuti
Já třeba i do salátů dávám raději ocet než limon
Ale jinak, i když já svíčkovou nepovažuji za jednoduché jídlo, se mi rcp docela líbí
A k dnešnímu svátku vše nej
tentokrát jí zkusím dle receptu, v nedělï. pak napíši jak se povedla
http://clupmi.blog.cz
Sodovko, skvělý nápad s tím naložením. Já pokud mám čas, připravuji den dopředu a to tak, že orestuji zeleninu, přidám ocet, osmahnu maso a nechám tak být přes noc. Pak pokračuji jak je psáno v postupu. Podle Tvého to zkusím příště.
Na druhý den maso z láku vyjmeme, osušíme a na másle a trošce oleje ho orestujeme ze všech stran.
Pak maso vyjmeme a ve výpeku do světlehněda osmáhneme zeleninu, koření z láku (koření osmáhnutím uvolní svou vůní) a cukr, který osmáhnutím trochu zkaramelizuje.
K receptu nejsou žádné komentáře.