Čočka po indicku
Čočku nemusíme připravovat jen na kyselo. Skvěle chutná i v kombinaci s výrazným a voňavým indickým kořením. Díky bramborám a kořenové zelenině bude jídlo syté tak akorát. Můžeme ho podávat i s vejcem vařeným natvrdo.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 074 kJ / 1 930 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 128,63 g |
| Tuky | 11,73 g |
| Vláknina | 109,64 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 120 mg |
| Sůl | 0,20 g |
| Sacharidy | 276,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet.
Krok 2: Nabobtnalou čočku osolíme a uvaříme do měkka (ale ne na kaši).
Krok 3: Zatímco se čočka vaří, v dalším hrnci uvaříme 3 oloupané brambory nakrájené na kostičky - taktéž do poloměkka. Můžeme použít i zbylé brambory od jiného jídla, když budou měkčí, nevadí.
Krok 4: Dále připravíme větší hrnec (nakonec do něj vše smícháme) a na troše oleje v něm zlehka osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli. K ní vmícháme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme bobkový list, kardamom, kari, mletou papriku, sůl a prolisovaný česnek. Promícháme a osmahneme do zlatova. Poté zalijeme trochou vody a necháme dusit do poloměkka.
Krok 5: Když je zelenina uvařená "na skus", přidáme k ní čočku a brambory a důkladně promícháme. Je-li potřeba, ještě dochutíme. Společně necháme ještě pár minut vařit tak, aby bylo všechno pěkně měkké (čočka až mírně rozvařená) a hlavně, aby se krásně propojily všechny chutě.
Krok 6: Takto připravenou čočku můžeme konzumovat samotnou nebo můžeme doplnit vejcem vařeným natvrdo.
Zveřejněno 26. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čočka po indicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xV69
Moje poznámka
Čočka po indicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xV69
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 12 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 1 hodinou
Likérové špičky
Sahula před 3 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 3 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 3 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 4 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 5 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 5 hodinami
Tématické fráze:
čočka po indicku,
červená čočka po indicku,
červena čočka s rýží po indicku,
čočka po orientálsku,
čočka s bramborem,
čočka po indicku recept,
červená čočka po po indicku,
jídla z čočky,
čočka zdravě,
recept cocka po indicku,
čočka s brambory,
čočka po,
recepty čočka po indicku,
černá čočka po indicku,
čočka recept,
červená čočka po indicku recept,
brambory po indicku,
čočka jídlo,
čočka s bramborama,
recepty čočka po orientálsku
Suroviny:
čočka,
mrkev,
petržel,
celer,
brambory,
česnek,
cibule,
koření kari,
paprika sušená sladká,
kardamom,
bobkový list,
sůl,
olej
Komentáře (8)
ba nééé