Mazanec Albert
Asi nikdo z nás si nedokáže představit Velikonoce bez sladkého mazance, plného rozinek a posypaného mandlemi. Jeho příprava není tak složitá, jak se na první pohled může zdát a dle podrobného receptu jej zvládnou i začátečníci.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 941 kJ / 6 439 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 174,45 g |
| Tuky | 133,78 g |
| Vláknina | 47,01 g |
| Cholesterol | 1,16 g |
| Sodík | 2,19 g |
| Sůl | 5,24 g |
| Sacharidy | 1 069,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Rozinky namočíme do rumu. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trochu cukru, rozmícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, mléko, rozinky i s rumem, citronovou kůru, vejce, sůl a rozpuštěný tuk.
Krok 4: Nakonec přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto.
Krok 5: Necháme hodinu kynout a vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které pak samostatně tvarujeme.
Krok 6: Vytvarované mazance položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme přikryté ještě 30 minut nakynout.
Krok 7: Poté je pomažeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme mandlemi. Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 35-40 minut.
Zveřejněno 23. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec Albert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KY4r
Moje poznámka
Mazanec Albert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KY4r
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 4 hodinami
Teplý fazolový salát s mrkví a kapustičkami
Přidáno před 4 hodinami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 9 hodinami
Štrúdl s jablky podle maminky
Přidáno před 18 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno 18. 12. 2025 15:57:57
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vaječný koňak
Vigousek před 18 minutami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 35 minutami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 52 minutami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 59 minutami
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
Sima1996 před 1 hodinou
Výborný piškotový korpus na dorty
lenkadra před 2 hodinami
Vanilkové rohlíčky
PetraLA před 3 hodinami
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 4 hodinami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 4 hodinami
Tématické fráze:
mazanec albert,
časopis albert,
časopis albert recepty,
doba pečení mazance,
albert časopis,
albert časopis recepty,
albert recepty,
albert časopis o vaření,
mazanec doba pečení,
mazanec recept albert,
recepty albert,
jak dlouho se pece mazanec,
velikonoční mazanec albert,
albert mazanec,
albert recepty z casopisu,
rychlý dobrý mazanec,
mazanec ze sadla,
recepty z časopisu albert,
recepty albert.cz,
albert recepty mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
rum,
rozinky,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr krupice,
kůra citronová,
vejce,
sůl,
máslo,
sádlo,
olej slunečnicový,
vejce,
mandle
Komentáře (6)