Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Karlovarský knedlík patří k tradičním přílohám české kuchyně. Bojíte se jejich přípravy? Úplně zbytečně. Není na nich nic složitého, stačí jen překonat počáteční strach a vrhnout se do vaření podle našeho receptu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 950 kJ / 1 661 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,61 g |
| Tuky | 26,42 g |
| Vláknina | 19,25 g |
| Cholesterol | 529 mg |
| Sodík | 2,47 g |
| Sůl | 5,86 g |
| Sacharidy | 281,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout.
Krok 2: Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.
Krok 3: Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.
Krok 4: Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 5: Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu. Na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.
Krok 6: Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Krok 7: Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi.
Krok 8: Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku.
Krok 9: Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody.
Krok 10: Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.
Krok 11: Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek - průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.
Zveřejněno 10. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM6O
Moje poznámka
Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM6O
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 1 hodinou
Florentýnky z ořechové směsi
Přidáno před 2 hodinami
Kakaové pusinky
Přidáno před 2 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka (hrníčková, olejová)
Dasa65 před 8 minutami
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Michal_amater před 21 minutami
Vařená majonéza
SenBri před 26 minutami
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 31 minutami
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 47 minutami
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 51 minutami
Vánoční linecká kolečka
PrinceznaXena před 54 minutami
Snadné rumové kuličky
PrinceznaXena před 56 minutami
Ovesné banánové sušenky
Panova před 2 hodinami
Bezlepkové linecké
Hankali před 2 hodinami
Tématické fráze:
karlovarský knedlík,
karlovarsky knedlik ve folii,
karlovarský knedlík recept,
recept na pravé karlovarské knedlíky,
karlovarské knedlíky recepty jednoduché bez vaření ve fólii,
karlovarské knedlíky vařené ve folii,
nejlepší karlovarský knedlík,
karlovarský knedlík video,
recept na karlovarský knedlík,
recept karlovarsky knedlik,
karlovarský knedlík z rohlíků,
karlovarský knedlík prostřeno,
knedlík karlovarský,
karlovarsky knedlik v pare,
karlovarský knedlík recept video,
karlovarský knedlík recept prostřeno,
karlovarské knedliky,
domácí karlovarský knedlík,
karlovarký knedlík,
recepty karlovarský knedlik
Suroviny:
rohlík,
vejce,
mléko,
mouka hrubá,
petrželka,
květ muškátový,
sůl
Komentáře (65)
U nás se kulatý knedlík vaříval v utěrce a také na dva úvazky a posléze se bez vytahování jeden špagátek přestřihl
***
Dávám méně pečiva...
No, tady ale ta titulní fotečka odpovídá množství použitého pečiva, že
Jeho hlavní výhodou ovšem je, že použitá mouka může být i HLADKÁ (!). Takže steskem po domově stižený Čech si ho může připravit i na druhé straně světa, kde o hrubé mouce nikdy neslyšeli.
Na druhou varku jsem susila pokrajene rohliky na rychlo v troube a petrzel vmíchala rovnou do testicky. Zadna katastrofa nenastala a proces to zrychlilo.
Knedlíky vám chutnat nemusí, a jen proto je přece nemusíte hanět. Já SU z Moravy (čili nadýchané knedle, jako peří), můj manžel zase z Čech a tomu, aby se nestýskalo, občas dělám ty jeho oblíbené, "křesné", jak píšete (nikdy bych mu je nehaněla). A je nám fajn.
A zde autorka velice podrobně popsala recept , podle naservírovaného jídla se jí oběd skvěle podařil, krásné mramorované knedlíky
Bohužel "žádnej křesňák" jsem v surovinách nenašla
Mimochodem, nikdy nepoužívám staré rohlíky a také píšu, že se rohlíky nakrájí a nechají oschnout v troubě, nikoli "přirozeně zestárnout".
Finist :
Uvidím.