Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 157 kJ / 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,60 g |
Tuky | 2,75 g |
Vláknina | 17,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 660 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 153,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Drbanice - jihočeský knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlAJ
Moje poznámka
Drbanice - jihočeský knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlAJ
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 3 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 15 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 16 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křehký koláč s nektarinkami
MajdaTrajda před 13 minutami
Žampionový krém
blanka12 před 24 minutami
Meruňkový koláč
jalamo před 2 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 2 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 3 hodinami
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 4 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 4 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 6 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 7 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 12 hodinami
Tématické fráze:
máslový knedlík,
máslové knedlíky,
jihočeské chlupaté knedlíky,
jihočeské bramborové knedlíky,
máslové knedlíky prostřeno,
drbáky recept,
jihočeské drbáky,
knedliky drbaky,
kulaté knedlíky,
bramborové drbáky,
kulatý knedlík,
jihočsky maslovy knedlik,
chlupaté knedlíky recept,
jihočeské bosáky,
chlupaté knedlky,
jihicesky maslovi knedlíky,
jihocesky knedlky,
drbanice z rohlíků,
jihočeský knedlíčky,
jihočeské bosáka-drbáky
Suroviny:
brambory,
brambory,
krupička,
mouka hrubá,
máslo,
sůl,
rohlík
Komentáře (17)
ze zkušenosti vím, že houska trhá chuť "čistokrevných" bosáků pouze z brambor, vejce a mouka zase z nich dělá beton (proto si je nedávám v hospodě, i když je mám rád).
Já jsem rodilá Šumavačka. Maminka vařila drbáky pouze z brambor a soli ... nastrouhané syrové brambory se musely hodně vymačkat (většinou to dělal tatínek v utěrce) a vařené brambory z předešlého dne se jemně nastrouhaly (např. 20 syrových a 10 vařených brambor). Vše se smíchalo se solí a dobře propracovalo. Maminka je vařila 30 minut. Výborné byly k uzenému masu a zelí. Drbáky byly vynikající druhý den třeba s vajíčkem nebo jenom nakrájené a omaštěné máslem. Občas je také dělám a je to pochoutka
Bosáky - opět drobná varianta, ale podstata zůstává:
syrové brambory nastrouhat na "čtverečkovém" struhadle na kaši a v plátěném pytlíku vyždímat - hodně, tady se rozhoduje o tom, zda budu na konci mít knedlíky nebo tři litry bramborové polévky. Pytlík jsem zdědil poctivý lněný, při pokusu použít bavlněnou utěrku jsem ji protrhl!
Den předem uvařené brambory třeba nastrouhat na jemno, my jsme je mačkali v udělátku, které se i dnes prodává jako "lis na škvarky".
A nyní stejná hmotnost (váha) syrových vymačkaných a vařených brambor, vařených může být trošku víc (tím odpadá to sporné počítání a odhad velikosti).
Pak už jen osolit a lžíci Solamylu. Vše důkladně promíchat a udělat koule asi jako tenisáky. V osolené vodě vařím 3/4 hodiny.
Tyto knedlíky nejdou dělat z nových brambor a z příliš starých. A čím starší brambory, tím více barva nabírá do tmavomodrozelena. Takový vzhled může někoho odrazovat, ale chuť je stále bez konkurence! A úplná špica je druhý den knedlík nakrájet na plátky (postupně z něj okrajovat), přidat zbytky z pečené kachny (hlavně omastek a sos) a zelí a tohle osmahnout v kastrůlku nebo na pekáčku. To je ještě daleko chutnějšé než celá kachna den předtím!
Dobrou chuť!