Velikonoční kulajda
Kulajda je polévka plná hub, kořenové zeleniny a brambor. Nejvyšší čas připravit polévku podle tohoto receptu nastává tehdy, pokud vám doma zbyde koprová polévka či omáčka z předešlého dne, tu totiž v receptu hravě zužitkujete!
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 666 kJ / 876 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 41,91 g |
| Tuky | 61,48 g |
| Vláknina | 2,20 g |
| Cholesterol | 905 mg |
| Sodík | 484 mg |
| Sůl | 1,08 g |
| Sacharidy | 37,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Šalotky oloupeme, nakrájíme na drobno a orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme hrst mražených hub, očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu a listy kapusty nakrájené na proužky.
Krok 2: Dochutíme drceným kmínem, solí, majoránkou a přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory.
Krok 3: Necháme krátce zarestovat a zalijeme horkou vodou. Vaříme do měkka asi 15-20 minut.
Krok 4: Pokud máme z předešlého dne zbylou koprovou polévku, přimícháme ji do kulajdy, rozmícháme a znovu přivedeme polévku k varu.
Krok 5: Vedle na pánvi osmažíme na troše oleje 3 vejce, přidáme nadrobno posekanou naťovou cibulku a nasypeme do polévky.
Krok 6: Dochutíme solí, pepřem a přidáme kostku houbového bujónu.
Krok 7: Nakonec posypeme nasekanou petrželovou natí a můžeme zjemnit smetanou ke šlehání, kterou v polévce už jen krátce prohřejeme.
Zveřejněno 6. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q2MZ
Moje poznámka
Velikonoční kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q2MZ
Nejnovější recepty
Hrníčkový perník podle Kamily Nývltové
Přidáno před 28 minutami
Rychlá snídaňová pohanková kašička s ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Dýňový chlebíček
Přidáno před 2 hodinami
Polévka s kurkumou
Přidáno před 10 hodinami
Bulgur s houbami a sušenými rajčaty
Přidáno před 10 hodinami
Tvarohový nákyp s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní kuřecí paličky
wimra před 2 hodinami
Sumec keříčkovec na kmínu
Kajkajak před 8 hodinami
Dršťková polévka
Sahula před 9 hodinami
Dršťková polévka z jižní Moravy
Sahula před 9 hodinami
Kuřecí kousky v zakysané smetaně s česnekem
MarketaAn před 9 hodinami
Škvarkový koláč (placky)
Merylas před 11 hodinami
Indický Naan chléb
Vinka před 12 hodinami
Krupicová kaše
Roobass před 14 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Nanina před 14 hodinami
Pikantní zeleninovo-těstovinový salát
Jan Nemec před 15 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční recepty,
kulajda z mrazenych hribu,
kulajda s mrkvi,
kulajda mrkev petržele,
kulajda z koprovky,
kulajda majoránka,
kulajda z mrazenych hub,
kulajda bujón,
natova cibulka
Suroviny:
brambory,
petržel,
mrkev,
cibule šalotka,
celer,
máslo,
houba hřib,
kapusta,
sůl,
majoránka,
kmín drcený,
vejce,
olej,
smetana ke šlehání,
bujón houbový,
cibulka zelená,
petrželka zelená
Komentáře (1)