Postup přípravy
Krok 1: Hovězí steak omyjeme pod studenou vodou a případně odblaníme.
Krok 2: Z jedné strany potřeme olivovým olejem.
Krok 3: Pánvičku nasucho rozpálíme.
Krok 4: Steak vložíme potřenou stranou na pánvičku a opékáme cca 2 minuty.
Krok 5: Během opékání potřeme olejem i druhou stranu a steak obrátíme.
Krok 6: Opékáme i na druhé straně, průběžně obracíme po cca 1 minutě, aby byl steak propečený z obou stran.
Krok 7: Pokud chceme mít steak propečený medium, stačí pár minut. Já ho dělávám propečenější, celkově opékám cca 6-10 minut, podle tloušťky masa. Podle potřeby můžeme ztlumit stupně.
Krok 8: Ještě na pánvičce steak z jedné strany lehce osolíme a poprášíme chilli. Osolenou stranou položíme na talíř, osolíme z druhé strany a poprášíme chilli.
Krok 9: Steak je vynikající a šťavnatý.
Krok 10: Jako příloha se nejvíce hodí šťouchané brambory.
Zveřejněno 4. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Steak podle Citlivé kuchyně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5z0K
Moje poznámka
Steak podle Citlivé kuchyně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5z0K
Nejnovější recepty
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 10 hodinami
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Zapečené plátky patizonu
Přidáno 17. 8. 2025 15:15:19
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno 17. 8. 2025 15:06:46
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtová zmrzlina 2
vaclavagregrova před 3 minutami
Domácí kečup
MarketaBod před 13 minutami
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 39 minutami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 2 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Romana20 před 2 hodinami
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
veronika_straka před 2 hodinami
Uzená žebra - prostě jen uvařená
Kajkajak před 2 hodinami
Květáková polévka II
Kajkajak před 2 hodinami
Pravý vepřový guláš
schierl před 2 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá steak,
jak dlouho se dělá steak,
jak se dělá hovězí steak,
stařené maso na steaky,
kde koupit stařené maso,
sirloin steak recept,
jak dlouho nechat steak odlezet,
jak se dělá stejk,
hovězí steak medium,
sirloin steak recepty,
stařené maso,
yutabe recepty steik,
jak dlouho se dělá hovězí steak,
tenderloin steak recept,
stařené maso recepty,
jak dlouho se dělá krvavý steak,
gumovy steak,
top recept steak,
jak dlouho steak,
pánvička na steaky
Suroviny:
steak hovězí,
olej olivový,
sůl,
chilli
Komentáře (15)
To otáčení po minutě je hloupost. Na mase se nestihne udělat krusta a je pak zbytečně gumové.
Steak není třeba nechat dlouho odlezet. Stačí 5min prikrite alobalem. To aby se srovnala vnitřní teplota s vyšší vnéjší a maso "došlo". Take se stavy ktere se při tepelné úpravě stáhnou do středu vrátí do okrajů a maso pak není vysušené, protože jak do nej riznem tak 80% vytece.
Ziju uz spoustu let v USA a steaky dělám docela často. Ale i kdyz jsem našla recept který většinou stvořil výborný steak, nikdy jsem neměla tak úžasný steak jako kdyz jsem postupovala podle receptu Jamie Olivera. Zkouknete si to na YouTube.
No, ono to s tím temperováním masa před smažením je asi taková nepsaná zvyklost, jako s přidáváním soli do sladkého pečiva...
Ale
Ale mám odzkoušeno, že s teplotou masa lze dělat kouzla
Např. u vídeňských roštěnek (což je relativně velmi tenká flákota) je na pánev dávám přímo z lednice.
Pro srandu králíkům jsem včéra udělal pokus: paralelně jsem na jedné pánvi usmažil (či upekl, protože v. roštěnkám se říká "pečené") dva řízky; jeden se před naklepáním povaloval asi hodinu v kuchyni, druhý jsem po vyndání z lednice nachystal a zase vrátil do lednice. Až přišel jejich čas, tak jsem je podrobil žárové tortuře společně na jedné pánvi - po třech minutách byly oba z obou stran krááásně dohněda, ale po rozkrojení byl jen jeden vo vnútri ještě růžovoučký a celkově měkčejší než ten druhý
Můžete hádat, který to byl
Ještě by mě zajímalo, proč se má maso na steak nechat odležet při pokojové teplotě? Kvůli tomu, že studené na pánvičce prská to asi nebude?
1. Odleženīm aspoň hodinu před přípravo se maso dostane na pokojovou teplotu.
2. Odležením po přípravě v alobalu se ještě zvýší vnitřní teplota asi o 3 - 5 °, a šťáva v mase se " vsákne" do masa, steak nevykrvácí.
Rád věřím které plemeno používáš, jen mi chybí upřesnění z které části. Ono to může mít vliv na přípravu a i když se dobrý steak dá připravit takřka ze všeho, ne ze všeho by tenhle recept fungoval. Něco o tom vím. http://www.grilovani-barbecue.com/viewforum.php?f=...
-steak nechat alespon hodinu odlezet pri pokojove teplote
-po opeceni zabalit na chvili do alobalu, aby se stava z masa rovnomerne rozlozila do celeho steaku