Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 102 692 kJ / 24 544 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1 288,51 g |
Tuky | 367,84 g |
Vláknina | 3 651,65 g |
Cholesterol | 1,46 g |
Sodík | 75,46 g |
Sůl | 164,21 g |
Sacharidy | 2 194,07 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na polovině másla v hrnci lehce osmažím krupičku, přidám sůl a zaliji studeným vývarem (nebo vodou), prošlehám a přivedu k varu. Zvolna za občasného míchání nechám provařit 10-15 minut.
Zatím nakrájím rohlíky na malé kostičky a opeču na másle s kapkou oleje. Krok 2: Na jemném struhadle nastrouhám kořenovou zeleninu a orestuji ji na zbylém másle v hlubší pánvi dozlatova. Přidám rozmrzlé, ve studené vodě propláchnuté a okapané mlíčí a jikry, které pokrájím na menší kousky a se zeleninou krátce orestuji.
Přidám vše do hrnce, strouhnu muškátový oříšek a ještě asi 10 minut za občasného míchání povařím. Krok 3: Podle chuti dosolím, opepřím a na talířích ozdobím nasekanou petrželkou. Zvlášť podávám v mističce opečené kostičky z rohlíků . Do polévky si je každý dává postupně, aby se nerozmočily. Krok 4: Pokud chceme vývar - my nemáme rádi vývar z hlav, ale když vykostím kapry, z celé kostry uvařím vývar s cibulí , kořenovou zeleninou nakrájenou na větší kusy, 4 kuliček celého pepře a 4 nového koření. Vařím pomalu na mírné teplotě a přecedím přes jemné sítko. Vývar vařím kdykoli dělám kapra a uchovám v mrazáku.
Zatím nakrájím rohlíky na malé kostičky a opeču na másle s kapkou oleje. Krok 2: Na jemném struhadle nastrouhám kořenovou zeleninu a orestuji ji na zbylém másle v hlubší pánvi dozlatova. Přidám rozmrzlé, ve studené vodě propláchnuté a okapané mlíčí a jikry, které pokrájím na menší kousky a se zeleninou krátce orestuji.
Přidám vše do hrnce, strouhnu muškátový oříšek a ještě asi 10 minut za občasného míchání povařím. Krok 3: Podle chuti dosolím, opepřím a na talířích ozdobím nasekanou petrželkou. Zvlášť podávám v mističce opečené kostičky z rohlíků . Do polévky si je každý dává postupně, aby se nerozmočily. Krok 4: Pokud chceme vývar - my nemáme rádi vývar z hlav, ale když vykostím kapry, z celé kostry uvařím vývar s cibulí , kořenovou zeleninou nakrájenou na větší kusy, 4 kuliček celého pepře a 4 nového koření. Vařím pomalu na mírné teplotě a přecedím přes jemné sítko. Vývar vařím kdykoli dělám kapra a uchovám v mrazáku.
Zveřejněno 1. 12. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bezhlavá rybí polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WNVX
Moje poznámka
Bezhlavá rybí polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WNVX
Nejnovější recepty
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 13 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 17 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 19 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 22 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
janatka před 5 minutami
Krůtí játra ve smetaně
rokoko před 56 minutami
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 1 hodinou
Báječný perník
Avenos@seznam.cz před 2 hodinami
Bohatý ostružinový koláč
Tarantule před 2 hodinami
Domácí kečup
Baruska. před 3 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 8 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 14 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 15 hodinami
Krenex
dragomirac před 16 hodinami
Tématické fráze:
kdy dát mlíčí do polevky,
rybí ,polévka z jiker a moci,
krupička rybí polévka,
kdy dát do polévky mlíčì,
rybí polévka jen z jiker a mlíčí,
co dát místo mlíčí,
krupička místo jiker kapra,
rybí polévka z kapra s krupičkou,
rybí polévka s krupička,
rybí polévka s krupici,
rybí polévka,
polévka z mlíčí ajiker,
rybi polevka bez jiker,
co dát místo jiker do polévky
Suroviny:
mlíčí,
máslo,
krupice dětská,
mrkev,
celer,
petržel,
ořech muškátový,
vývar,
sůl,
pepř,
petrželka,
rohlík
Komentáře (3)
OK, jak píšete v poslední větě
Bezhlavě dělávám podobně s filé a kapkou mléka
Říkáme tomu norská rybí polévka
***
Mlíčí ale bezhlavě nevařím
Pokud se mlíčí povaří opravdu jen krátce, pak je jako máslo a jde přímo do ledvin, že
Nejlepší je oddělit jikry od mlíčí, jikry dát vařit dřív a mlíčí až na samý závěr
***
ad. Poznámka pod receptem
No, já z kapra nevyhodím ani šupinu. Doslova!