Mazanec podle mé babičky
Mazanec patří k tradičním symbolům Velikonoc. Vláčné kynuté těsto vytvarujeme do bochánku, který před pečením nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi. Na snídani pak můžeme plátky mazance natřít máslem a marmeládou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 572 kJ / 3 961 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,93 g |
Tuky | 169,95 g |
Vláknina | 23,98 g |
Cholesterol | 1,17 g |
Sodík | 362 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 491,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 ml) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 °C (doporučujeme ohřát vodu na 100 °C a nalít do kovové misky, aby v troubě byla pára).
Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, povoleného másla a žloutku, nebudeme nijak míchat.
Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí znovu hněteme asi 3 minuty a dáme opět kynout do trouby na 30 minut.
Krok 4: Uděláme bochánek (můžeme rozdělit na dva, aby se lépe propekly), natřeme směsí na potření před pečením a ozdobíme plátkovými mandlemi a budeme péct na 175 °C 35 minut.
Krok 5: Po upečení potřeme bochánek směsí po dopečení.
Zveřejněno 3. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Moje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Nejnovější recepty
Pomalu pečený bůček s kedlubnovým zelím a hrnkovými knedlíky
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohové knedlíky s jahodami
Přidáno před 21 hodinami
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Přidáno před 22 hodinami
Žampiony na smetaně s kuřecím masem - rychlovka
Přidáno 4. 6. 2025 02:18
Nakládané ředkvičky v octě
Přidáno 3. 6. 2025 18:29
Veganský pudink s rebarborou
Přidáno 3. 6. 2025 17:26
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina fazolačka
Fitulka před 46 minutami
Řecké tzatziky
Denade před 48 minutami
Knedlík s vajíčkem
Rapljan před 4 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
pikador před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
pikador před 12 hodinami
Zapečené brambory s mletým masem a smetanou
xSarka před 12 hodinami
Rebarborový koláč
brtna před 12 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
pavla29 před 14 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Tom_Kotel1 před 15 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
nelasimak před 15 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
bílek,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr hnědý,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
anýz,
cukr vanilkový,
vejce,
mléko,
cukr hnědý,
mléko,
cukr krupice,
mandle plátkové
Komentáře (1)