Koláče
Chutnají vám koláčky? Upečte je s námi podle následujícího receptu. Jsou jednoduše tvarované, tzv. tlačené, s náplní tvarohovou, makovou, povidlovou nebo zdobené jen ovocem. A drobenka, ani ta nesmí na dobrých koláčcích chybět!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 741 kJ / 3 762 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,66 g |
| Tuky | 127,82 g |
| Vláknina | 21,36 g |
| Cholesterol | 441 mg |
| Sodík | 541 mg |
| Sůl | 1,32 g |
| Sacharidy | 552,62 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí posypeme špetkou cukru a můžeme nechat krátce rozpustit. Zalijeme malou částí vlažného mléka (zbytek mléka ponecháme stranou). Prošleháme vařečkou a přimícháme malou část mouky, až vznikne řídké těsto - kvásek, který necháme v teple vykynout asi 10 minut.
Krok 2: Mezitím dáme do zbytku mléka cukr, sůl a citronovou kůru. Vše rozpustíme a nahřejeme na teplotu 30 °C.
Krok 3: Směs přilijeme do vykynutého těstíčka - kvásku a spolu s olejem, moukou a žloutky vypracujeme v hladké nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout asi 30-40 minut.
Krok 4: Těsto lehce prohněteme a opět necháme vykynout. Hotové těsto nakrájíme na malé kousky, ze kterých uděláme kuličky. Kuličky uložíme na tukem vymazaný plech.
Krok 5: Pomocí pomoučeného dna skleničky "mačkáme" koláčky. Případně těsto do požadovaného tvaru vytvarujeme prsty.
Krok 6: Poté koláče ozdobíme různými druhy ovoce, například borůvkami, meruňkami, švestkami apod. Rovněž můžeme potřít povidlovou, makovou nebo tvarohovou náplní.
Krok 7: Nazdobené koláčky zpravidla sypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním másla, mouky a cukru v drobivou hmotu. Necháme ještě krátce v teple nakynout.
Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C dozlatova asi 20 minut.
Zveřejněno 19. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GW5
Moje poznámka
Koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GW5
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 1 hodinou
Grinchův elixír
Přidáno před 15 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 19 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 1 hodinou
Kapří hranolky
loing před 10 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 10 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 10 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 10 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 11 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 12 hodinami
Tématické fráze:
kolače,
recept na kolače,
koláče recept,
koláč,
recepty na koláče,
recepty kolace,
koláčky,
koláče recepty,
recept na kolač,
povidlové koláče,
recept koláče,
koláč recept,
makové koláče,
recept na koláčky,
slovacke kolace,
kolačky recept,
tvarohový koláč se švestkami,
borůvkové koláčky,
povidlový koláč,
farské koláčky
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krystal,
olej,
mléko,
droždí čerstvé,
žloutek,
kůra citronová,
sůl,
tuk,
ovoce,
povidla švestková,
máslo,
cukr krystal,
mouka polohrubá
Komentáře (15)
www.toprecepty.cz/recept/4732-napln-do-kolacu-a-buchet---tvarohova/ a s drobínkem dle receptu -
www.toprecepty.cz/recept/12271-drobenka---zmolenka---posypka-atd/. Výsledkem je koláček lepší než z pekárny. Uvidíme zejtra