Mechový dort (se špenátem)
Zelené dorty jsou velkou módou posledních let. Zaujmou svým neobvyklým vzhledem a dobrou chutí. Protože se většinou jen dozdobí ovocem, troufnou si na ně i začátečníci, kteří se zdobení často bojí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 441 kJ / 7 515 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 96,64 g |
| Tuky | 546,35 g |
| Vláknina | 14,50 g |
| Cholesterol | 1,51 g |
| Sodík | 1,05 g |
| Sůl | 2,82 g |
| Sacharidy | 545,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 2: Nejprve připravíme špenátovou "kaši" tak, že nasekáme špenát na menší kousky a dáme do mixéru s 80 g oleje a mixujeme téměř do hladka.
Krok 3: Do mísy dáme 3 vejce a cukr a šleháme ručním šlehačem, dokud nám nevznikne nadýchaná směs (zdvojnásobí objem).
Krok 4: Do směsi přidáme postupně 100 ml oleje, poté rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu a zašleháme.
Krok 5: Postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme těsto.
Krok 6: Vymažeme dortovou formu a vysypeme hrubou moukou, dáme těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40-50 minut.
Krok 7: Mezitím než vychladne upečený korpus, připravíme krém. V míse ručním šlehačem smícháme cukr s mascarpone, poté přilijeme šlehačku, přidáme případně ztužovat a šleháme, dokud nevznikne tuhý krém, který ke konci dochutíme citronovou šťávou.
Krok 8: Vychladlý korpus rozřízneme na 3 díly a promažeme jednotlivé díly krémem.
Krok 9: Horní díl dortu ještě zarovnáme a odkrojený kousek rozdrobíme.
Krok 10: Celý dort obmažeme krémem.
Krok 11: Drobečky nasypeme na vršek i boky namazaného dortu a lehce přimáčkneme.
Krok 12: Zdobíme čerstvým ovocem a po vychlazení v ledničce podáváme.
Zveřejněno 21. 5. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mechový dort (se špenátem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YooO
Moje poznámka
Mechový dort (se špenátem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YooO
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 3 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 10 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 12 minutami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 40 minutami
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 42 minutami
Medovníkové koule
Dechtochema před 44 minutami
Americké čokoládové krinkles
Dechtochema před 44 minutami
Škvarkové pagáče
Dechtochema před 45 minutami
Debrecínský guláš II
Fitulka před 1 hodinou
Domácí vánočka
Stellinkaa před 2 hodinami
Vánočka III
SenBri před 2 hodinami
Sýrové pečivo k posezení
Panova před 2 hodinami
Suroviny:
špenát baby,
mouka hladká,
cukr krupice,
olej,
vejce,
kypřící prášek do pečiva,
kůra citronová,
šťáva citronová,
tuk,
mouka hrubá,
mascarpone,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
šťáva citronová
Komentáře (23)
Milujeme tento recept 👍👍👍
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pekla jsme synovi k 1.narozeninam