Pavučinkový makový závin
Kynuté záviny se těší velké oblibě, i když jsou pracnější a časově náročnější. Až ochutnáte první kousek jemného a dozlatova upečeného závinu s voňavou makovou náplní, nebudete vynaloženého času litovat.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme makovou náplň, aby vychladla. V širokém kastrolu ohřejeme 250 ml mléka, vsypeme cukr a ohřejeme, až se cukr rozpustí. Pak přisypeme mák a postupně přidáváme zbytek mléka a mícháme. Vznikne velmi hustá hmota. Odstavíme z plotny a přidáme koření, vanilkový cukr a necháme zchladnout. Do zchladnutého máku přidáme citronovou kůru, rozinky a džem, nebo nahrubo nastrouhané jablko.
Ořechová náplň: Krok 2: Dále připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy s cukrem a skořicovým cukrem promícháme a pomalu, opatrně, za stálého promíchávání přiléváme horké mléko, až vznikne velmi hustá kaše. Rozhodně nepřiléváme mléko najednou, řídká náplň by ze závinů vytekla. Krok 3: Pokud chceme upéct 2 makové a 2 ořechové záviny, vložíme po celé délce plechu mezi ně natřikrát složený pásek alobalu, aby se náplně nepromíchaly. Krok 4: Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít. Krok 5: Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme postupně olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost. Krok 6: Vznikne vláčné měkké těsto, které přesně rozdělíme na 4 bochánky. Můžeme je zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme je potravinovou fólií a necháme 15-20 minut velmi mírně nakynout. Krok 7: Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Každý nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme na něj 1 čtvrtinu makové náplně a rozetřeme téměř po celé ploše, pouze konec závinu (5-6 cm) necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme. Krok 8: Záviny položíme na nízký plech vyložený pečicím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Krok 9: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Záviny mezitím potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je propícháme vidličkou, ať má kudy unikat pára. Krok 10: Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Krok 11: Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečicím papírem a zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.
Ořechová náplň: Krok 2: Dále připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy s cukrem a skořicovým cukrem promícháme a pomalu, opatrně, za stálého promíchávání přiléváme horké mléko, až vznikne velmi hustá kaše. Rozhodně nepřiléváme mléko najednou, řídká náplň by ze závinů vytekla. Krok 3: Pokud chceme upéct 2 makové a 2 ořechové záviny, vložíme po celé délce plechu mezi ně natřikrát složený pásek alobalu, aby se náplně nepromíchaly. Krok 4: Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít. Krok 5: Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme postupně olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost. Krok 6: Vznikne vláčné měkké těsto, které přesně rozdělíme na 4 bochánky. Můžeme je zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme je potravinovou fólií a necháme 15-20 minut velmi mírně nakynout. Krok 7: Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Každý nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme na něj 1 čtvrtinu makové náplně a rozetřeme téměř po celé ploše, pouze konec závinu (5-6 cm) necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme. Krok 8: Záviny položíme na nízký plech vyložený pečicím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Krok 9: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Záviny mezitím potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je propícháme vidličkou, ať má kudy unikat pára. Krok 10: Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Krok 11: Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečicím papírem a zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.
Zveřejněno 2. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pavučinkový makový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBK3
Moje poznámka
Pavučinkový makový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBK3
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 14 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 17 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 19 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 23 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 50 minutami
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 1 hodinou
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 1 hodinou
Květáková polévka
Eva_H před 10 hodinami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 12 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 13 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 13 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 14 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 15 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 16 hodinami
Suroviny:
mouka výběrová,
sůl,
kypřící prášek do pečiva,
olej slunečnicový,
mléko,
cukr krystal,
droždí čerstvé,
mouka výběrová,
náplň maková,
mák mletý,
cukr krystal,
mléko plnotučné,
rozinky v rumu,
skořice mletá,
koření hřebíček,
cukr vanilkový,
cukr vanilinový,
džem meruňkový,
citron,
ořechy vlašské,
cukr krystal,
cukr skořice,
mléko plnotučné,
vejce,
mléko
Komentáře (6)
Dopíšu gramáž másla do receptu, vyzkouším a napíšu, jaké je těsto s máslem, jestli je lepší, nebo ne.
A také zkusím ořechovou náplň, paní peče i ořechové záviny. Dostala jsem k velikonocům kilo velmi dobrých ořechů a hned jak dojíme makovník, pustím se do ořechového závinu. A musím taky vyzkoušet náplň s tím jablíčkem. Mák a jablka, jsou velmi dobrá kombinace.