Motaný makový / ořechový závin

recepty73 Kuchař: recepty73

Moučníky , Kynuté, Záviny, rolády 0 názorů

Suroviny

Těsto:
280 g polohrubé mouky
140 g změklého másla
1 vejce
1 vanilkový cukr
sůl - špetka
5 lžic mléka
20 g droždí
1 plnější lžička cukru krupice
Náplň:
250 g mletého máku nebo ořechů
cca 180 g cukru krupice, dle chuti
4 lžíce rumu
citronová kůra dle chuti
skořice mletá , není nutná
mléko dle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, který přidáme do mísy s moukou, vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě asi půl hodiny odpočinout.

  2. Mletý mák nebo ořechy krátce podusíme s cukrem, rumem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nebo skořicí a mlékem (cca 300 ml), za častého promíchání na středně hustou kaši, která půjde po zchladnutí dobře roztírat na těsto.

  3. Odleželé těsto rozválíme na pečícím papíru na slabší obdélníkový plát, který potřeme zchladlou náplní a stočíme do závinu. Ten podélně v polovině rozkrojíme na dva díly, kdy na jedné straně nedokrojíme zcela, aby závin stále držel pohromadě. Rozkrojené díly přes sebe překládáme tak, že řeznou plochu necháváme směrem nahoru. Konec závinu k sobě přimáčkneme a podsuneme kousek pod závin.

  4. Takto připravený závin dáme do předehřáté trouby (bez kynutí) na 170 stupňů na cca 40 minut. Pečeme dozlatova. Po zchladnutí, před podáváním, můžeme pocukrovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 87 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Motaný makový / ořechový závin

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: makový závin recept na makový závin top recepty. makový nebo ořechové zavin kynuty motany závin makový závin recept makový závin aorechovy

Zapomněl/a jsem heslo