Čalamáda
Čalamáda je klasická domácí zavařenina, která nesmí chybět ve spíži. Bílé zelí, mrkev, kapie a cibule naložené ve sladkokyselém nálevu skvěle doplní maso, obložené mísy i chlebíčky. Osvědčený recept, který provoní celou kuchyni.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme a opláchneme. Cibuli nakrájíme na plátky. Mrkev nakrájíme na kostičky. Kapie nakrájíme na proužky.
Krok 2: Zelí nakrouháme, vložíme do velkého hrnce a trochu podlijeme vodou. Lehce osolíme a za častého promíchání povaříme, až změkne a zmenší svůj objem.
Krok 3: Uvařené zelí scedíme a v tekutině krátce povaříme na kostičky nakrájenou mrkev. Mrkev scedíme, tekutinu doplníme vodou na množství 1750 ml.
Krok 4: Přilijeme ocet, vmícháme cukr, přípravek Deko a povaříme pět minut. Hotový nálev přecedíme.
Krok 5: Povařené zelí a mrkev promícháme s cibulí a kapií.
Krok 6: Menší zavařovací sklenice a víčka dobře umyjeme a vypaříme vroucí vodou.
Krok 7: Zeleninu rozdělíme do sklenic 2 cm pod okraj, není ale nutné ji do sklenic upěchovat.
Krok 8: Do každé sklenice přidáme dvě lžíce oleje a pomocí naběračky vlijeme připravený nálev. Zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme při 90 °C 20 minut.
Krok 9: Nakonec sklenice vyjmeme, ochladíme a uložíme na tmavém, chladném místě. Čalamádu podáváme jako doplněk k různým, nejčastěji zapékaným pokrmům.
Zveřejněno 13. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kDL
Moje poznámka
Čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kDL
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 4 hodinami
Krenex
dragomirac před 6 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 6 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 6 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 6 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 7 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 7 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 7 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 8 hodinami
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
cibule,
mrkev,
kapie,
deko,
cukr krystal,
ocet,
sůl,
olej
Komentáře (2)