Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srnčí na víně s liškami

Zvěřina a houby, to je typické duo zejména pro období podzimu. Srnčí maso podusíme v troubě s kořením, portským vínem a pomerančovou šťávou. Orestované lišky pak zakomponujeme do výrazné omáčky. Náročnější přípravu vyváží lahodná chuť pokrmu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné srnčí maso nakrájíme na větší kostky (jako na guláš), osolíme, opepříme a necháme stranou. Krok 2: Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi (ideálně vhodné do trouby) na másle s olejem orestujeme cibuli. Přidáme maso a restujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Podlijeme 250 ml vína a necháme opařit alkohol. Troubu zapneme na 160 °C (dolní, spodní ohřev). Krok 3: Pokud jsme maso připravovali v pánvi, která nemůže do trouby, přendáme maso do nádoby vhodné do trouby. Krok 4: Přidáme koření v čajítku, med a polovinu pomerančové šťávy i s dužinou. Mírně osolíme a zakryté vložíme do předehřáté trouby asi na 90 minut. Krok 5: Mezitím očistíme a nakrájíme lišky. Krok 6: Po této době dáme do čisté pánve máslo a na něm orestujeme lišky. K liškám přidáme maso vyndané z pekáče a propasírujeme do pánve šťávu z pečení. Dolijeme 100 ml vína a přidáme zbylou pomerančovou šťávu. Promícháme s liškami a dáme znovu do trouby ještě na 30 minut nebo do úplného změknutí masa. Krok 7: Odstraníme čajítko i bobkový list, dle potřeby podlijeme vývarem nebo trochu zahustíme tmavou jíškou. Krok 8: Dosolíme dle chuti a podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami nebo karlovarským knedlíkem.

TIP: Charakteristika srnčího masa

Zveřejněno 5. 10. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Inspirace: Šumavská zvěřina -recepty. Upraveno podle mé chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Srnčí na víně s liškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYX3j

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Srnčí na víně s liškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYX3j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso srnčí, máslo, olej, cibule, víno portské, sůl, pepř mletý, jalovec, koření nové koření, pepř černý, bobkový list, šťáva pomerančová, víno portské, med, máslo, houby lišky, vývar masový, jíška tmavá instantní

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu