Suroviny
Porce: 4-6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 317 kJ / 1 271 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 228,73 g |
| Tuky | 23,57 g |
| Vláknina | 10,70 g |
| Cholesterol | 470 mg |
| Sodík | 923 mg |
| Sůl | 2,10 g |
| Sacharidy | 31,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí falešnou svíčkovou převážeme, tak aby zůstal zachován i po udušení její kulatý tvar. Maso bohatě osolíme, prošpikujeme uzenou slaninou a potřeme vrstvou husté hrubozrnné hořčice.
Krok 2: Rozpálíme pánev a na troše oleje maso obalené hořčicí prudce opékáme až do hnědé barvy. Opečený váleček masa přendáme do hrnce.
Krok 3: Ve výpeku na pánvi orestujeme na hrubo nakrájenou cibuli, mrkev a červenou papriku. Vše poté společně s výpekem, přidáme do hrnce k masu a podlijeme do ¾ masa horkou vodou. Přidáme k masu 8 kuliček nového koření a 3 bobkové listy.
Krok 4: Maso dusíme v hrnci pod pokličkou cca 3 hodiny a to tak, aby obsah hrnce nevřel, ale jen probublával.
Krok 5: Po polovině dušení zkontrolujeme množství šťávy a maso otočíme. Nemělo by docházet při pomalém dušení k nějakému velkému úbytku šťávy – pokud ano, dolijeme opět do ¾ masa vodu. Stále dusíme přikryté pokličkou.
Krok 6: Po 3 hodinách, kdy je maso nádherně měkké, tak jej vyndáme z hrnce. Odstraníme ovázání a krájíme na plátky minimálně 1 cm silné – jen tak vynikne lahodná chuť pomalu dušeného hovězího masa.
Krok 7: Obsah hrnce přecedíme, ale nepasírujeme. Vzniklou omáčku si dle chuti a její síly naředíme a dohustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě.
Krok 8: Krásně silnou a chuťově bohatou omáčku lehce provaříme při mírném varu cca 10 minut a dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.
Krok 9: Dušené hovězí maso podáváme s těstovinou, bramborem, nebo knedlíkem – vše se k tomu hodí, záleží jen na chuti a možnostech.
Zveřejněno 25. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené hovězí na hořčici a zelenině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jvPy
Moje poznámka
Dušené hovězí na hořčici a zelenině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jvPy
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 12 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 13 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 14 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 16 hodinami
Tématické fráze:
hovězí maso dušené na zelenině,
hovězí na hořčici,
dušené hovězí na zelenině,
dušené hovězí maso recepty,
hovězí maso na hořčici,
dušené hovězí maso,
hovězí dušené maso,
hovězí na divoko pro pamětníky,
hovězí maso na zelenině,
dušená falešná svíčková,
hovězí maso dušené,
dušená svíčková,
hovězi falesna svickova recepty,
dušené hovezí maso na zelenině,
vynikajici dusene hovezi,
falesna svickova dusena,
hovezí dusene na zelenine,
hovězí na zelenině,
hovězí plátky na hořčici,
vynikající hovězí
Suroviny:
svíčková falešná,
paprika čerstvá červená,
slanina uzená,
cibule,
mrkev,
hořčice hrubozrnná,
sůl,
olej,
pepř,
bobkový list,
koření nové koření
Komentáře (12)
Bod je zcela zasloužený.