Dušené hovězí na hořčici a zelenině

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 180 minut 4-6 porcí Hovězí maso 10 názorů

Suroviny

1 kg hovězí falešné svíčkové
1 čerstvá červená paprika
uzená slanina
1 větší cibule
2 mrkve
2 lžíce kvalitní hrubozrnné hořčice
sůl
olej
pepř
bobkový list
nové koření
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí falešnou svíčkovou převážeme, tak aby zůstal zachován i po udušení její kulatý tvar. Maso bohatě osolíme, prošpikujeme uzenou slaninou a potřeme vrstvou husté hrubozrnné hořčice.

  2. Rozpálíme pánev a na troše oleje maso obalené hořčicí prudce opékáme až do hnědé barvy. Opečený váleček masa přendáme do hrnce.

  3. Ve výpeku na pánvi orestujeme na hrubo nakrájenou cibuli, mrkev a červenou papriku. Vše poté společně s výpekem, přidáme do hrnce k masu a podlijeme do ¾ masa horkou vodou. Přidáme k masu 8 kuliček nového koření a 3 bobkové listy.

  4. Maso dusíme v hrnci pod pokličkou cca 3 hodiny a to tak, aby obsah hrnce nevřel, ale jen probublával.

  5. Po polovině dušení zkontrolujeme množství šťávy a maso otočíme. Nemělo by docházet při pomalém dušení k nějakému velkému úbytku šťávy – pokud ano, dolijeme opět do ¾ masa vodu. Stále dusíme přikryté pokličkou.

  6. Po 3 hodinách, kdy je maso nádherně měkké, tak jej vyndáme z hrnce. Odstraníme ovázání a krájíme na plátky minimálně 1 cm silné – jen tak vynikne lahodná chuť pomalu dušeného hovězího masa.

  7. Obsah hrnce přecedíme, ale nepasírujeme. Vzniklou omáčku si dle chuti a její síly naředíme a dohustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě.

  8. Krásně silnou a chuťově bohatou omáčku lehce provaříme při mírném varu cca 10 minut a dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.

  9. Dušené hovězí maso podáváme s těstovinou, bramborem, nebo knedlíkem – vše se k tomu hodí, záleží jen na chuti a možnostech.

Poznámka

Vynikající šťavnatá úprava lahodné části hovězího masa, navíc s takřka nepozorovatelným úbytkem objemu. Všem milovníkům hověziny doporučuji, a těm co nemají hovězí maso rádi, neboť je údajně suché vzkazuji: "...zkuste a uvidíte kde je pravda"

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dušené hovězí na hořčici a zelenině

  • rebeka rebeka

    jak se tak dívám,je to ideální receptík do PH;-):yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Jdu si vyndat z mrazáku hovězí maso a hned podle tvého receptu spáchám zítřejší oběd.

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Tento recept určitě vyzkouším:yes::-p

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Koupila jsem si zrovínka hovezí, že udělám" Hovězí na divoko pro pamětníky" podle Jany Remkové /mimochodem vynikající záležitost/, ale jsem na vážkách, jestli nevyzkouším Tvou verzi. Omáčky a různé šťávičky na hořčici máme moc rádi a ještě k tomu, když je to s hovězím masem, tak není, co dadat:-*:-p....9:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Otto:-K, hovězí máme doma moc rádi a Tvá úprava se mi jeví jako skvostná;-).Hned bych si porcičku nabídla.
    Bod je zcela zasloužený.

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Colombo ...bez komentáře :yes::yes::-p +1

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Právě jsem si cestou z oběda koupila asi 3/4kg falešné svíčkové a přemýšlím, co s ní.. Tak už je to jasný :-) :yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: krása... ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Trapný,jak jednoduchý a mňáám :-D:-D;-);-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jen se natáhnout a jíst;-) Jako vždy, žravá věc..;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí maso dušené na zelenině hovězí na hořčici dušené hovězí na zelenině dušené hovězí maso recepty hovězí maso na hořčici dušené hovězí maso hovězí dušené maso hovězí na divoko pro pamětníky hovězí maso na zelenině dušená falešná svíčková hovězí maso dušené dušená svíčková hovězi falesna svickova recepty dušené hovezí maso na zelenině vynikajici dusene hovezi falesna svickova dusena hovězí na zelenině hovezí dusene na zelenine hovězí plátky na hořčici vynikající hovězí

Zapomněl/a jsem heslo