Kynutý meruňkový táč
Kynuté těsto je jedno z nejoblíbenějších na přípravu buchet a koláčů. Hodí se na něj snad jakékoli ovoce. Drobenkový koláč s meruňkami je jeden z nejoblíbenějších, zvlášť když je posypaný křupavou a sladkou drobenkou.
Suroviny pro 2 plechy
2 menší plechy 35x30
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 634 kJ / 4 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,61 g |
Tuky | 216,65 g |
Vláknina | 29,74 g |
Cholesterol | 661 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 635,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké), nasypeme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Když kvásek vzejde, přilijeme ho k ostatním surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak.
Krok 3: Necháme kynout 40-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 4: Dva plechy vyložíme papírem na pečení.
Krok 5: Včas zapneme troubu na 180 °C (horkovzduch).
Krok 6: Drobenku připravíme promícháním všech surovin buď rukou, nebo použijeme ruční šlehač.
Krok 7: Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 8: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru. Posypeme drobenkou. Necháme ještě 10-15 minut dokynout. Krok 9: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova na 180 °C zhruba 15-20 minut.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 8: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru. Posypeme drobenkou. Necháme ještě 10-15 minut dokynout. Krok 9: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova na 180 °C zhruba 15-20 minut.
Zveřejněno 11. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý meruňkový táč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yrX
Moje poznámka
Kynutý meruňkový táč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yrX
Nejnovější recepty
Polévka s ratatouille
Přidáno před 10 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 10 hodinami
Medová směs s adžikou
Přidáno před 11 hodinami
Kynuté rumové muffiny
Přidáno před 11 hodinami
Fenykl restovaný s cuketou a rajčátky
Přidáno před 12 hodinami
Polévka z červených paprik
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina rychlá kulajda
olivka před 11 minutami
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 11 hodinami
Americké okurky
Ludmilka Sykorova před 11 hodinami
Kyselá polévka ze zelených fazolek
Kajkajak před 13 hodinami
Domácí kečup
zuzik8 před 13 hodinami
Plněné papriky
Cernousek před 13 hodinami
Topinka ala Mamka
Nikolina03 před 13 hodinami
Lečo - polotovar
Dagmardasa před 13 hodinami
Čínská "červená" polévka
Macca155 před 14 hodinami
Milouškovy oblíbené broskvové řezy
iveta.kroul před 15 hodinami
Tématické fráze:
meruňkový táč,
kynutý táč,
kynutý meruňkový koláč,
merunkovy kynuty tac,
táč,
kynutý meruňkový táč,
kynutý táč s ovocem,
kynutý táč s meruňkami,
táč s meruňkami,
švestkový táč,
kynuty merunkovy kolac s drobenkou,
merunkový táč s drobenkou,
táč recept,
kynuté těsto na táč,
kynutý táč se švestkami,
merunkovy kynuty kolac,
recept na kynutý táč,
meruňkový koláč kynutý,
ovocný táč,
táč s ovocem
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
kvasnice,
cukr krystal,
vejce,
olej,
sůl,
meruňky,
máslo,
cukr krystal,
mouka polohrubá
Komentáře (45)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pekla jsem s borůvkama, děti mají již půl plechu snězeného
Děkuji moc a recept ukládám a přidávám bodíka.
Špagetko,lejanec jsem pekla včera, tento recept jsem pekla už několikrát a vždy byly koláče výborné.Recept jsem už tenkrát chválila a chválím dál.
Jen jsem nikdy nedávala čerstvé kvasnice do pekárny.
Díky tobě, jsem to včera poprvé zkusila a bylo to, jak jsi mi napsala. Vykynulo to úžasně.
Díky moc,moc za radu a těším se, jak budu tímto způsobem péct zase, protože mám hodně receptů kde jsou čerstvé kvasnice a díky tobě se už nemusím bát a hlavně budu vědět jak na to. Díky moc. Scarlet.
Mám sice blbej dotaz, ale co nadělám, když nevím.
Prosím , kolik dát kvasnic sušených, pokud bych těsto připravila v pekárně.
Přiznám se , že do pekárny dávám jen sušené a neznám tento poměr normálních a sušených.
Eventuelně, jak se dávají čerstvé kvasnice do pekárny. Udělá se první kvásek klasicky a naleje se tam, nebo se rozdrobí na mouku tak jako ty sušené.
Pokud některá z vás poradí, budu moc ráda.
ani 2x starší si na kynuté netroufnou
bravo