Srnčí svíčková
Srnčí maso je velice jemné, svíčkovou doporučujeme k minutkové úpravě v podobě medailonků, vzhledem k její křehkosti upřednostňujte úpravu vcelku. Srnčí maso obsahuje velmi málo tuku a nesvědčí mu příliš dlouhá úprava při vysokých teplotách – snadno se totiž vysuší.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 156 kJ / 2 666 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 153,51 g |
Tuky | 193,22 g |
Vláknina | 11,05 g |
Cholesterol | 550 mg |
Sodík | 4,06 g |
Sůl | 10,10 g |
Sacharidy | 72,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso prošpikujeme, zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, maso na výpeku opečeme.
Krok 2: Když je maso opečené, vyndáme ho. Do výpeku dáme koření a necháme chvilku restovat. Krásně to ten základ ovoní.
Krok 3: Přidáme cibuli nakrájenou na drobno a očištěnou zeleninu, nakrájenou na kostičky, restujeme, až zelenina krásně zhnědne.
Krok 4: Pak přidáme 2 lžíce cukru, ještě chvilku restujeme, přidáme citronovou šťávu, promícháme, vložíme maso, osolíme, podlijeme vlažnou vodou, přidáme bujon a dusíme, až je maso měkké. Pak vyndáme a uchováme v teple.
Krok 5: Koření vybereme, zeleninu propasírujeme, zalijeme smetanou a provaříme.
Krok 6: Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky, necháme prohřát a podáváme.
Zveřejněno 26. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Srnčí svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k6RJ
Moje poznámka
Srnčí svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k6RJ
Nejnovější recepty
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 11 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 15 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá tvarůžková pomazánka
Slavista62 před 14 minutami
Tagliatelle s koprovým pestem
ZboSy před 19 minutami
Tatarák z olomouckých tvarůžků
Slavista62 před 27 minutami
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
daniela1262 před 2 hodinami
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 12 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 12 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 12 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 12 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 12 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 13 hodinami
Tématické fráze:
svíčková ze srnčího masa,
svíčková ze srnčího,
srnčí recepty,
svíčková ze srnky,
srnčí svíčkova na smetaně,
mořidlo na srnčí maso,
mořidlo na svíčkovou,
srnčí svíčková,jak naložit,
srnčí,
recept na srnci svickovou,
recepty na srnčí maso svíčková,
nálev na maso na svíčkovou,
srnci na svickovou,
jak se naklada svickova,
srnčí maso svíčková,
svickova z srnciho,
jak naložit srnčí maso,
moridlo na srnci,
recepty ze srnčího,
svíčková mořidlo
Suroviny:
plec srnčí,
slanina uzená,
mrkev,
petržel,
celer,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
cukr,
citron,
voda,
bujón hovězí,
sůl,
smetana na vaření
Komentáře (22)
V poslední době ale vařím svíčkovou z tzv. falešné svíčkové a tu nenakládám do láku, ale pouze opepřím, vetřu čerstvě drcené koření (bobk.list, nové koření, špetka tymiánu)a zaleji přepuštěným máslem a nechám v chladu odležet.Nikdy nevařím, ale vždy peču, ale to už je o zvyku
- 750 ml vody
- 2-3 lžíce 8% octa
- 6-8 kuliček pepře
- 4-6 kuliček nového koření
- 3-4 bobkové listy
- špetku tymiánu
Do 3/4 l vody dáme uvedené ingredience a vše pár minut povaříme. Pak nálev necháme vychladnout.
Mezitím maso po vláknu prošpikujeme uzenou slaninou.
Pak maso osolíme a do většího pekáče dáme cibuli nakrájenou na céčka, očištěnou zeleninu nakrájenou na středně velké kostky a maso.
Na tuto směs nalijeme vychladlý nálev a minimálně 1 den necháme odležet (maso několikrát za den otočíme).
Na druhý den maso z láku vyjmeme, osušíme a na másle, trošce oleje a zbytku slaniny orestujeme.
Maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva.
Pak maso vyjmeme a ve výpeku do světlehněda osmáhneme zeleninu, koření z láku (koření osmáhnutím uvolní svou vůní) a cukr, který osmáhnutím trochu zkaramelizuje. Nakonec do základu přidáme lžíci plnotučné hořčice.
Pak vše zalijeme lákem, vrátíme zpět do kastrolu maso a pečeme dokud není maso měkké.
Maso můžete vařit třeba v papiňáku, pečení v troubě není nutné.
Hanko, tvému receptu posílám bodík.