Domácí houskový knedlík
Jedním z nejoblíbenějších druhů knedlíků je houskový z kynutého těsta. Jeho příprava potřebuje svůj čas, ale buďte trpěliví. Naučte se houskový knedlík podle našeho receptu a přesvědčte se, že uvařit nadýchaný knedlík není žádná věda.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 581 kJ / 2 290 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,88 g |
Tuky | 18,81 g |
Vláknina | 21,40 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 847 mg |
Sůl | 1,97 g |
Sacharidy | 441,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, špetku soli a zamícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a sušené droždí.
Krok 2: Vše zalijeme vlažným mlékem a necháme zaktivovat asi 15 minut.
Krok 3: Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Krok 4: K moučné směsi přidáme vejce, kostičky rohlíků a zpracujeme těsto, které necháme kynout asi 30 minut.
Krok 5: Po 30 minutách těsto opět propracujeme a znovu necháme 30 minut kynout.
Krok 6: Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejně velké knedlíky, které necháme nakynout alespoň 20 minut.
Krok 7: Knedlíky vaříme v osolené vodě 8 minut z jedné strany, poté otočíme, a vaříme 8 minut i z druhé strany. Špejlí zapíchnutou do knedlíku zkontrolujeme, zda je provařený. Pokud je po vytažení suchá, knedlíky jsou hotové.
Zveřejněno 13. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí houskový knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qZm3
Moje poznámka
Domácí houskový knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qZm3
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 21 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 16 minutami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 1 hodinou
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 2 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 5 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 6 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 7 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 22 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 23 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik 15. 6. 2025 11:41
Tématické fráze:
domaci houskovy knedlik,
houskovy knedlik ze suseneho drozdi,
kynutý knedlík houskový výborný,
kynuté knedlíky ze sušeného droždí,
kynutý knedlík ze sušeného droždí,
kynutý knedlík houskový ze sušeného droždí,
kynuté houskové knedlíky ze sušeného droždí,
domácí knedlík,
recept na domácí houskový knedlík,
houskový knedlíky ze sušeného droždí,
houskový knedlík domácí,
houskové knedlíky ze sušeného droždí,
knedlíky ze sušeného droždí,
knedlík ze sušeného droždí,
houskové knedlíky se sušeným droždím,
houskový knedlík se sušeným droždím,
houskové knedlíky s droždím,
houskový knedlík susene drozdi,
domaci knedlik ze suseneho drozdi,
houskový knedlík recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí sušené,
vejce,
rohlík,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (50)
Děkuji za skvělý recept
Přeji ti, aby se ti knedle povedly
Co se týká vaření knedlíků, tak je stejné. Je jedno, jaké droždí použiješ
Já většinou vařím v páře, kdy dám do velkého kastrólu trochu vody, na to rozevřený pařáček na knedlíky, ten potřu olejem a jak voda vaří a šišky vykynuly, tak je dám na pařák. Přikryju poklicí, tu po 17 - 18 minutách odstraním, v průběhu vaření ji neodklápím. Knedlíky rychle propíchám špejlí a vyjmu. Potřu olejem. Pokud máš parní hrnec, dá se vařit v něm.