Vánoční perníkový dort
Pečení vánočního perníkového dortu vám provoní celý byt a navodí vánoční atmosféru. Dort je velmi kyprý a šťavnatý, není třeba ho ještě dále zdobit, stačí ho jen promazat meruňkovou marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
10-12 porcí
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 738 kJ / 4 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 63,05 g |
| Tuky | 152,09 g |
| Vláknina | 28,89 g |
| Cholesterol | 785 mg |
| Sodík | 738 mg |
| Sůl | 1,62 g |
| Sacharidy | 549,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve zalijeme rozinky rumem a necháme je 2 hodiny bobtnat.
Krok 2: Troubu vyhřejeme na 160 °C.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Zveřejněno 15. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Moje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 8 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Škubánky s mákem
Tereziena před 32 minutami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 36 minutami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 39 minutami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 1 hodinou
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 1 hodinou
Dýňová polévka
spamejlik před 1 hodinou
Žampionová polévka
Blazenka před 1 hodinou
Domácí langoše
Sarka1234 před 1 hodinou
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
mjanickam před 2 hodinami
Brokolicová polévka
Hanous7 před 2 hodinami
Tématické fráze:
iveta fabešová recepty,
perníkový dort s marcipánem,
iveta fabešová vánoční pečení,
vánoční perník recept,
perník jako dort,
vánoční perníkové řezy,
iveta fabešová-vánoční cukroví,
sváteční perníkový dort,
iveta fabešová dorty recepty,
vánoční cukroví iveta fabešová,
vánoční dort,
vánoční dort foto,
vánoční cukroví iveta fabešová recepty,
yveta fabesova,
iveta fabešová vánoční cukroví,
fabešová recepty,
iveta fabešová recept na dort,
pavlova fabešova,
vánoční perník,
mam rada vareni vanocni recepty
Suroviny:
rozinky,
rum,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
kakao,
med,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
kůra pomerančová kandovaná,
mouka polohrubá,
prášek do perníku,
skořice mletá,
mléko,
sůl,
tuk,
mouka hrubá,
marmeláda meruňková,
poleva čokoládová,
marcipán
Komentáře (21)
ano, je to I. Fabešová, ale ona nepečeno DO Prostřeno, ale PO Prostřeno
no to se neboj, dortík je hezky uložen ve V.I.P. sekci a prubnu ho, moc se mi líbí
já jsem myslela tu sympatickou paní na Primě po Prostřeno, jak peče cukrovíčka a propaguje svou knihu o pečení.. ta se mi moooc líbí..ale to asi není tebou zmiňovaná, že
tak to se moc omlouvám
ale to, že se dortík líbí, to neodvolám, kdyby jste mě zabili
rebeka: Tak ta kůra se tady bude hodit určitě