Musaka
Musaka je tradiční pokrm pocházející z Balkánu a Blízkého východu, který se stal oblíbeným po celém světě. Tento vrstvený zázrak kombinuje šťavnaté mleté maso, jemně opečené plátky lilku, brambor a rajčat.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 366 kJ / 1 760 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,48 g |
Tuky | 98,87 g |
Vláknina | 17,96 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,40 g |
Sacharidy | 105,64 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilky nakrájíme na plátky 1,5 cm široké. Lehce posolíme, aby z nich vytekla tekutina. Ubrouskem setřeme kapky vody, obalíme v hladké mouce a osmažíme do zlatova. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně široké plátky, cuketu oloupeme a nakrájíme stejně.
Krok 2: Rajčatová omáčka: Na cibuli si osmažíme mleté maso do hněda, přidáme kečup, znovu osmažíme a necháme vydusit do změknutí. Přidáme česnek a bylinky.
Krok 3: Sýrová omáčka: Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a zalijeme mlékem, provaříme, přidáme smetanu, pepř a muškátový oříšek. Nakonec přidáme sýr.
Krok 4: Poté skládáme střídavě na vymazaný pekáč lilky, rajčatovou omáčku, brambory, sýrovou omáčku, cuketu, rajčatovou omáčku, zase lilky a tak dále, až je zapékací mísa plná.
Krok 5: Zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Před koncem pečení můžeme odkrýt a opéct dozlatova.
Zveřejněno 15. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7WEy
Moje poznámka
Musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7WEy
Nejnovější recepty
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí yakitori
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí tandoori špízy s koriandrovou omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Grilovaná kachní prsa
Přidáno před 22 hodinami
Barbecue kuře
Přidáno před 22 hodinami
Plněné burgery
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
janakrejzarova před 7 hodinami
Brokolicová polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Koprová omáčka
radekfiala před 7 hodinami
Cuketové soudky plněné sýrem a šunkou
KrisZaezemi před 8 hodinami
Špaldový koláč s pudinkem a jablky
Zabiczka před 9 hodinami
Smetanová polévka s kysaným červeným zelím
MirekFM před 10 hodinami
Jogurtový ovocný koláč
maminka Machulka před 10 hodinami
Buchta "Orgasmus"
veronika_straka před 10 hodinami
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 14 hodinami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 14 hodinami
Tématické fráze:
musaka,
musaka recept,
pravá řecká musaka,
recept na musaku,
recept musaka,
pravá řecká musaka recept,
recept na řeckou musaku,
musaka recepty,
musaka s lilkem,
recepty musaka,
mousaka,
musaka videorecept,
mousaka recept,
original musaka,
mussaka,
celerová musaka,
musaca,
musaku,
top recepty musaka,
recepty na musaku
Suroviny:
lilek,
brambory,
cuketa,
rajče,
maso mleté,
cibule,
kečup sladký,
česnek,
sůl,
pepř černý,
koření oregáno,
bazalka čerstvá,
tymián,
mouka hladká,
máslo,
mléko,
smetana,
sýr eidam,
ořech muškátový,
pepř bílý mletý
Komentáře (13)
http://vojtelu.blog.cz/
Jedna Řekyně mi řekla, že v origínál musace musí být římský kmín
ale toto je tak hezké a lákavě vypadající, že si recept ukládám k vyzkoušení