Musaka
Musaka je tradiční pokrm pocházející z Balkánu a Blízkého východu, který se stal oblíbeným po celém světě. Tento vrstvený zázrak kombinuje šťavnaté mleté maso, jemně opečené plátky lilku, brambor a rajčat.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 366 kJ / 1 760 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 105,48 g | 
| Tuky | 98,87 g | 
| Vláknina | 17,96 g | 
| Cholesterol | 332 mg | 
| Sodík | 1,83 g | 
| Sůl | 4,40 g | 
| Sacharidy | 105,64 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Lilky nakrájíme na plátky 1,5 cm široké. Lehce posolíme, aby z nich vytekla tekutina. Ubrouskem setřeme kapky vody, obalíme v hladké mouce a osmažíme do zlatova. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně široké plátky, cuketu oloupeme a nakrájíme stejně.
	Krok 2: Rajčatová omáčka: Na cibuli si osmažíme mleté maso do hněda, přidáme kečup, znovu osmažíme a necháme vydusit do změknutí. Přidáme česnek a bylinky.
	Krok 3: Sýrová omáčka: Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a zalijeme mlékem, provaříme, přidáme smetanu, pepř a muškátový oříšek. Nakonec přidáme sýr.
	Krok 4: Poté skládáme střídavě na vymazaný pekáč lilky, rajčatovou  omáčku, brambory, sýrovou omáčku, cuketu, rajčatovou omáčku, zase lilky a tak dále, až je zapékací mísa plná.
	Krok 5: Zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Před koncem pečení můžeme odkrýt a opéct dozlatova.
Zveřejněno 15. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7WEy
Moje poznámka
					
				
Musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7WEy
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 52 minutami
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 15 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 16 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 20 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 50 minutami
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
						Tématické fráze:
						
							musaka, 
						
						
							musaka recept, 
						
						
							pravá řecká musaka, 
						
						
							recept na musaku, 
						
						
							recept musaka, 
						
						
							pravá řecká musaka recept, 
						
						
							recept na řeckou musaku, 
						
						
							musaka recepty, 
						
						
							musaka s lilkem, 
						
						
							recepty musaka, 
						
						
							mousaka, 
						
						
							musaka videorecept, 
						
						
							mousaka recept, 
						
						
							original musaka, 
						
						
							mussaka, 
						
						
							celerová musaka, 
						
						
							musaca, 
						
						
							musaku, 
						
						
							top recepty musaka, 
						
						
							recepty na musaku
						
					
						Suroviny:
						
							lilek, 
						
						
							brambory, 
						
						
							cuketa, 
						
						
							rajče, 
						
						
							maso mleté, 
						
						
							cibule, 
						
						
							kečup sladký, 
						
						
							česnek, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř černý, 
						
						
							koření oregáno, 
						
						
							bazalka čerstvá, 
						
						
							tymián, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							máslo, 
						
						
							mléko, 
						
						
							smetana, 
						
						
							sýr eidam, 
						
						
							ořech muškátový, 
						
						
							pepř bílý mletý
						
					
	
			
Komentáře (13)
http://vojtelu.blog.cz/
Jedna Řekyně mi řekla, že v origínál musace musí být římský kmín
ale toto je tak hezké a lákavě vypadající, že si recept ukládám k vyzkoušení