Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 440 kJ / 2 495 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,33 g |
Tuky | 10,35 g |
Vláknina | 37,55 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,84 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 507,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny druhy mouky smícháme ve větší míse. Uprostřed uděláme důlek, nasypeme sušené droždí, špetku cukru a na straně mísy nasypeme sůl. Vodu ohřejeme, vmícháme melasu a postupně zapracujeme do sypké směsi.
Krok 2: Vypracujeme pevné nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost (zhruba po 1 hodině), přesuneme těsto na mírně pomoučněný vál, znovu propracujeme a vytvarujeme bochník.
Krok 3: Ten přendáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout. Poté jej vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 200°C a pečeme 30-40 minut (podle velikosti bochníku). Necháme vychladit na mřížce. Během pečení můžeme potírat vodou.
Zveřejněno 17. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitný chléb podle Lucasinky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g8DD
Moje poznámka
Žitný chléb podle Lucasinky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g8DD
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 4 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 15 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 19 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 23 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Toskánský bůček
poirotka před 16 minutami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 20 minutami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 1 hodinou
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 2 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 2 hodinami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 4 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 4 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 13 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 13 hodinami
Tématické fráze:
žitný chléb ze sušeného droždí,
žitný chléb pro začátečníky,
žitný chléb,
chléb že sušeného droždí,
recepty na domácí chleba,
recept na žitný chléb pečený v troubě,
pečení žitného chleba ze sušeného droždí,
žitny chleba recept,
žitný chléb v troubě začátečník,
žitný chléb sušené droždí,
recept na žitný chléb,
žitný chléb recept,
čistě žitný chléb,
domácí žítný chléb,
žitný chléb droždí,
žitný chléb z droždí recept,
chléb sušené droždí,
žítný chléb s z droždí,
pečené chleba z drozdi,
žitný chléb recept ze sušeneho droždí
Suroviny:
mouka celozrnná,
mouka žitná,
mouka chlebová,
voda,
melasa,
sůl,
droždí sušené,
cukr
Komentáře (3)