

Žitný chléb podle Lucasinky
Suroviny
- 350 g celozrnné mouky
- 225 g žitné mouky
- 115 g bílé chlebové mouky
- 475 ml vody
- 2 lžíce tekuté Melasy
- 1,5 lžičky soli
- 7 g sušeného droždí
- špetka cukru
Postup přípravy receptu
Všechny druhy mouky smícháme ve větší míse. Uprostřed uděláme důlek, nasypeme sušené droždí, špetku cukru a na straně mísy nasypeme sůl. Vodu ohřejeme, vmícháme melasu a postupně zapracujeme do sypké směsi.
Vypracujeme pevné nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost (zhruba po 1 hodině), přesuneme těsto na mírně pomoučněný vál, znovu propracujeme a vytvarujeme bochník.
Ten přendáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout. Poté jej vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 200°C a pečeme 30-40 minut (podle velikosti bochníku). Necháme vychladit na mřížce. Během pečení můžeme potírat vodou.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Žitný chléb podle Lucasinky
-
Betyna: tak to netusim, jak mam upresnit. Ja mam proste jen celozrnnou a pak cistou zitnou. Chlebovou jsem pouzila jen bilou mouku.
-
Prosila bych upřesnit termíny "celozrnná mouka" a "žitná mouka" (např. v této chvíli mám doma celozrnnou mouku jak žitnou, tak pšeničnou a žitnou mouku jak celozrnnou, tak žitnou tmavou chlebovou...)
-