Žitný chléb podle Lucasinky

Suroviny

350 g celozrnné mouky
225 g žitné mouky
115 g bílé chlebové mouky
475 ml vody
2 lžíce tekuté Melasy
1,5 lžičky soli
7 g sušeného droždí
špetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Všechny druhy mouky smícháme ve větší míse. Uprostřed uděláme důlek, nasypeme sušené droždí, špetku cukru a na straně mísy nasypeme sůl. Vodu ohřejeme, vmícháme melasu a postupně zapracujeme do sypké směsi.

  2. Vypracujeme pevné nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost (zhruba po 1 hodině), přesuneme těsto na mírně pomoučněný vál, znovu propracujeme a vytvarujeme bochník.

  3. Ten přendáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout. Poté jej vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 200°C a pečeme 30-40 minut (podle velikosti bochníku). Necháme vychladit na mřížce. Během pečení můžeme potírat vodou.

Poznámka od kuchařky

www.lucasinka.cz

Komentáře k receptu Žitný chléb podle Lucasinky

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Betyna: tak to netusim, jak mam upresnit. Ja mam proste jen celozrnnou a pak cistou zitnou. Chlebovou jsem pouzila jen bilou mouku. :-O

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Prosila bych upřesnit termíny "celozrnná mouka" a "žitná mouka" (např. v této chvíli mám doma celozrnnou mouku jak žitnou, tak pšeničnou a žitnou mouku jak celozrnnou, tak žitnou tmavou chlebovou...)

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

Tématické fráze: žitný chléb ze sušeného droždí žitný chléb pro začátečníky žitný chléb chléb že sušeného droždí recepty na domácí chleba recept na žitný chléb pečený v troubě pečení žitného chleba ze sušeného droždí žitny chleba recept žitný chléb v troubě začátečník žitný chléb sušené droždí recept na žitný chléb žitný chléb recept čistě žitný chléb domácí žítný chléb žitný chléb droždí žitný chléb z droždí recept chléb sušené droždí žítný chléb s z droždí pečené chleba z drozdi žitný chléb recept ze sušeneho droždí