Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě
Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě

Valašské podlesníky

Tyto placky jsou voňavým pokladem tradiční valašské kuchyně. Bramborové těsto pečené na zelných listech je pochoutkou, která spojuje jemnost brambor s lahodnou vůní pečeného zelí. Krása tohoto jídla spočívá v jeho jednoduchosti, stačí jen pár surovin a voňavé placky jsou na stole.

Hodnocení receptu je 5,0 (84×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nastrouháme, scedíme škrobovou vodu, přidáme vejce, sůl, hladkou mouku a mléko podle potřeby. Krok 2: Vymícháme řidší těsto, které tence namažeme na sádlem pomaštěné zelné nebo kapustové listy. Krok 3: Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Při pečení podlesníky neobracíme. Krok 4: Po vytažení z trouby sloupneme zelný list. Na podlesníku zůstane vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť i vůni. Krok 5: Podlesníky z obou stran mastíme máslem nebo sádlem a podáváme například s kysaným zelím, zakysanou smetanou nebo kousky opečené slaniny.

TIP: Jak připravit domácí zakysanou smetanu - jednoduchý návod

Zveřejněno 18. 7. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Valašské podlesníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ng9P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Valašské podlesníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ng9P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (40)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Nazdar lidičky, chtěl jsem dětem přiblížit naše dětství a udělal jsem jim podlesníky. Nu, zprvu na to hleděli nevěřícně, ale po prvním soustu bylo v jejich očích vidět stejné jiskření jako nám, když jsme u pece stáli a čekali až ji babička otevře... jojo to byly časy. Co si jen vzpomínám tak dělaly se buďto s máslem a cukrem krystalem aby to hezky křupalo, nebo se sbíranou hustou smetanou a pokapané medem a zapíjeli jsme je čerstvě nadojeným mlékem. Takhle si je pamatuju. Avšak vynalézavost nezná mezí tak já ty podlesníky dělám na sladko i slano. Na sladko s různými marmeládami a povidly, medem, kyselou smetanou s borůvkami a na slano jsou výborné s čerstvými škvarky nebo pečené se slaninou či ještě horké pomáslované a sypané strouhaným sýrem. Ke slané kombinaci už však nedoporučuju k zapíjení mléko...
A ještě pro upřesnění - podlesník byl vždy na zelném listě. Co se peklo ze stejného těsta, ale na vymazaném plechu či pekáči, byla "latěna" a ta se dělala po celý rok a nejlépe s máslem a cukrem nebo povidly. jo, a musela křupat:-p
Tož sa mivajte a aby sa Vám aj dařilo tých starých dobrých recepisů kopec vnésť zpátky do moderního života:-))

Tak jsem si vzpoměla na strejdu jak jsem jezdívala na prázdniny do Valašské Bystřice, jak nám je tam dělal, byly suprovní,tak jako on :-):yes:[email protected]

Podlesníky dělám, tedy peču : pomleté /strouhané/ vařené brambory osolené, , celé vajíčko , acidofilní mléko, polohrubá mouka - těsto musí být více husté, ztěžka plcne ze lžíce na plech , dobře vymaštěný - udělám 4 obdélníčky /aby bylo hodně křupavých rožků/ o tlouštce ca půl centimetru, peču z obou stran, pak každý obdélník roztrhnu na půlky a do misky skládám - půl podlesníku, dobře poastit máslem, dobře pocukrovat až spotřebuju všecky podlesníky, hodím mezi vlky, pardon, děti a vnuky, musí dostat i pes protože mu tečou sliny, maso u něho tuto reakci nevyvolá.Celkové množství ingrediencí je nutno přidat úměrně množství brambor, po 1 až 2 vyzkoušeních do jde.

Jenda1:
Vaše podlesníky jsou obzvláště vypečené... :yes:
Zkoušel jsem na tom listoví cosi podobného a nedopadlo to:-((
http://www.labuznik.cz/recept/bramboraky-zdraveji/
Na podlesnících jsem vyrostl...
No, přežil jsem je:-!:-((
U nás se pekly jen tak na plechu, pak se, ještě horké potíraly (neboli "matlaly" jak je tu psáno) máslem a sypaly cukrem - obojího bohatě:yes: Když to šlo, tak jsem je jenom olízal:-//:-))

Zajímavé:
V 11 komentářích tu píšou že vyzkoušejí...
Buď jenom tmolili:-(( nebo zjistili, že podlesníky sice jedlé jsou, ale nestojí ani za komentář...

Jitka: Tak to je vzpomínka na dětství strávené v Lužné u Vsetína. Tetička je matlala máslem a zkyslou šlehačkou, mastnota z toho tekla, ale pro nás to bylo nebe na zemi. Dobrých 35 let jsem je nejedla. Pamatuji si je, že vypadaly trochu jinak.

Pravé valašské podlesníky byly bez mléka a vejce, Valaši byli chudí. A mouka byla celozrnná. Samozřejmě tyto vylepšené chutnají o fous líp.

idem sa do toho pustiť.manželka nie je doma a já verím že ju prekvapím.dám vedieť...:-)

:yes::yes:no tak to bude dobrota určitě vyzkouším a :-K:-K+60

V rodisku môjho otca (nie je to ďaleko od Valašska) sa im hovorí "polesníky" a robia sa bez vajca a mlieka, iba zemiaky a málo múky. Spomínam na postávanie pri veľkej stavanej peci a čakanie na čerstvo upečené...Vďaka za tento recept :yes: i spomienky na detstvo.

:-O:-O valaská nádhera;-)

zrovinka je dělám a nemaj chybu:-p:yes:

podlesníky jóóó..to je naše:-)jsem z valašska a máme tradici že na podzim když se sklizi zeli tak je delavame primo na šporáku .vzdycky se nas sejde nejmin 20lidi-rodina a dela se cely skopek testa.vsem doporucuju...VYZKOUŠEJTE:-)

My je delame trochu jinak - na plechu bez zelnych slupek, neni to zrovna jednoduche, daji se lehce spalit a hodne zalezi i na vasi troube :-) podavame se zakysanou smetanou, cukrem a maslem :-))

Tématické fráze:
valašské recepty, polesníky, podlesnáky, valašská jídla, recepty z valašska, podlisniky, podlisniky, valasske jidla, valašské jídlo, polesníky recept, bila kava recept, podlišník, podlesniky na plechu, bramborové podlesníky, jídlo podlesníky, valašská kuchařka, pečeni podlesniku, valašské podlistníky, vareni podlesniky, podlesnáky recept

Suroviny:
brambory, mouka hladká, listy zelné, vejce, sůl, mléko, sádlo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]