Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Ma'alubi, známá také jako "obrácený hrnec," je tradiční blízkovýchodní pokrm, který spojuje jemné kuřecí maso s opečeným lilkem a voňavou rýží. Tento jedinečný recept, kde se pokrm po uvaření převrátí vzhůru nohama, přináší nejen bohatou chuť díky směsi koření, ale také vizuální zážitek.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrnek = 200 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 674 kJ / 3 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,09 g |
Tuky | 108,82 g |
Vláknina | 30,27 g |
Cholesterol | 235 mg |
Sodík | 454 mg |
Sůl | 1,15 g |
Sacharidy | 435,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamom, nové koření, šafrán, promícháme a na trošce oleje na pánvi opečeme.
Krok 2: Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na pánvi dozlatova.
Krok 3: Cibulí nakrájíme na kostičky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). Osolíme, opepříme.
Krok 4: Do vyššího hrnce dáme nejprve masovou směs, poté poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec přisypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme.
Krok 5: Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme doměkka, cca 50 minut. Podle potřeby dále podléváme.
Krok 6: Po uplynuti doby sundáme poklicí, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak 20 minut odpočívat. Poté hrnec opatrně odděláme.
Krok 7: Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany.
Zveřejněno 10. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Moje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Nejnovější recepty
Salát s jahodami
Přidáno před 23 minutami
Hranolky z košťálu brokolice
Přidáno před 7 hodinami
Rebarbora v karamelu na cokoliv
Přidáno před 20 hodinami
Rychlý jahodovo-reveňový koláč
Přidáno před 22 hodinami
Tvarohové knedlíky s jahodovým pyré a praženou strouhankou
Přidáno 11. 6. 2025 10:27
Domácí meduňkový sirup
Přidáno 11. 6. 2025 07:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtové muffiny
Fitulka před 30 minutami
Pravý vepřový guláš
MartinaDvorakova před 42 minutami
Cuketové karbenátky
KrisZaezemi před 1 hodinou
Masové hašé
HankaKyri před 1 hodinou
Tvarohový koláč s ovocem (třešněmi)
Amera před 2 hodinami
Smoothie s jablkem a nektarinkou
Valis před 3 hodinami
Královské žampiony
Valis před 4 hodinami
Zelnačka podle mojí maminky
limosek před 4 hodinami
Bezlepková bublanina s jahodami
KamBri před 13 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Nata83 před 17 hodinami
Tématické fráze:
lilek s masem,
pilaf s lilkem,
duseny lilek s kurecim masem
Suroviny:
lilek,
stehno kuřecí,
cibule,
cizrna sterilovaná,
rýže,
koření nové koření mleté,
šafrán,
kardamom mletý,
mouka hladká,
olej olivový,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (21)
Tanicka: Safran je temer bez zapachu, spise se pouziva jako barvivo, krasne vse obarvi do zluta. Ve vetsim mnozstvi chutna horce, proto ho staci troska. Barvivo, ktere obsahuje se dobre rozpousti ve vode.