Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Ma'alubi, známá také jako "obrácený hrnec," je tradiční blízkovýchodní pokrm, který spojuje jemné kuřecí maso s opečeným lilkem a voňavou rýží. Tento jedinečný recept, kde se pokrm po uvaření převrátí vzhůru nohama, přináší nejen bohatou chuť díky směsi koření, ale také vizuální zážitek.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrnek = 200 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 674 kJ / 3 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,09 g |
Tuky | 108,82 g |
Vláknina | 30,27 g |
Cholesterol | 235 mg |
Sodík | 454 mg |
Sůl | 1,15 g |
Sacharidy | 435,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamom, nové koření, šafrán, promícháme a na trošce oleje na pánvi opečeme.
Krok 2: Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na pánvi dozlatova.
Krok 3: Cibulí nakrájíme na kostičky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). Osolíme, opepříme.
Krok 4: Do vyššího hrnce dáme nejprve masovou směs, poté poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec přisypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme.
Krok 5: Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme doměkka, cca 50 minut. Podle potřeby dále podléváme.
Krok 6: Po uplynuti doby sundáme poklicí, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak 20 minut odpočívat. Poté hrnec opatrně odděláme.
Krok 7: Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany.
Zveřejněno 10. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Moje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Nejnovější recepty
Meruňkový páj
Přidáno před 10 hodinami
Třešňový džem s griotkou
Přidáno před 11 hodinami
Rebarborový džem s hodně zralými jahodami
Přidáno před 11 hodinami
Pikantní angreštový džem s ostružinami
Přidáno před 11 hodinami
Banánovo-meruňková marmeláda s meduňkou
Přidáno před 11 hodinami
Mirabelky ve vlastní šťávě
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šneci z listového těsta
Kava 2 před 5 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
AndreaAbb před 7 hodinami
Hop do vody - přílohové noky
hanaw před 8 hodinami
Cuketová omáčka na špagety
rejt9 před 9 hodinami
Babiččiny tvarohové šátečky s tvarohem
Olympus před 11 hodinami
Propadlá pudinková buchta s jahodami
collins před 11 hodinami
Vdolky naší holky
Martina S. před 13 hodinami
Květákové placičky
Linova před 13 hodinami
Kmínová polévka s cizrnou
Konsel před 14 hodinami
Tématické fráze:
lilek s masem,
pilaf s lilkem,
duseny lilek s kurecim masem
Suroviny:
lilek,
stehno kuřecí,
cibule,
cizrna sterilovaná,
rýže,
koření nové koření mleté,
šafrán,
kardamom mletý,
mouka hladká,
olej olivový,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (21)
Tanicka: Safran je temer bez zapachu, spise se pouziva jako barvivo, krasne vse obarvi do zluta. Ve vetsim mnozstvi chutna horce, proto ho staci troska. Barvivo, ktere obsahuje se dobre rozpousti ve vode.