Domácí tvaroh
Tvaroh má své místo ve slané i sladké kuchyni. Používáme ho jako základ pomazánek, náplň do buchet, i k přípravě krémů a dezertů. V dnešní době seženete tvaroh v každém obchodě, ale až ochutnáte ten svůj, domácí, nikdy už nebudete chtít jiný.
Postup přípravy
Krok 1: Koupené čerstvé mléko je již pasterizované. Pokud máme mléko přímo od krávy nebo z farmy, musíme ho zpasterizovat doma.
Krok 2: Stačí mléko zahřát v hrnci na teplotu 72-75 °C na dobu 15-20 s a nechat vychladnout.
Krok 3: Mléko pak necháme 2 dny zkysnout při pokojové teplotě na kuchyňské lince. Pokud bychom chtěli mít tvaroh hotový rychleji, přidáme do mléka 2 lžíce citronové šťávy.
Krok 4: Kyselé mléko přelijeme do hrnce a zahřejeme na teplotu asi 65 °C. Čím více mléko zahřejeme, tím bude tvaroh susší.
Krok 5: V průběhu zahřívání občas krátce promícháme.
Krok 6: Jakmile dosáhneme požadované teploty, hrnec odstavíme a mléko přelijeme do sítka vyloženého plátnem nebo utěrkou.
Krok 7: Pod sítko umístíme misku, aby mohla odtékat syrovátka.
Krok 8: Tvaroh necháme vykapat na sítku do druhého dne. Přebytečnou tekutinu můžeme lehce vymačkat.
Krok 9: Ze 2 litrů mléka je asi 180 g tvarohu a asi 1,8 l syrovátky.
Zveřejněno 31. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Moje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 11 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 21 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 8 hodinami
Kure pecene
raelggg před 9 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 9 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 10 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 11 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 11 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 13 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 15 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 15 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 16 hodinami
Tématické fráze:
vyroba tvarohu,
výroba domácího tvarohu,
tvaroh,
výroba sýrů doma,
výroba tvarohu z kravského mléka,
jak se dela tvaroh,
tvaroh z kyselého mléka,
jak vyrobit tvaroh,
jak vyrobit tvaroh z mléka,
tvaroh výroba,
domácí výroba sýrů,
jak udelat tvaroh,
výroba domácího tvarohu recepty,
výroba domácího tvarohu recept,
výroba tvarohu bez syřidla,
výroba domácího tvarohu, recept,
recept na tvaroh,
výroba domácího tvaroh recept,
tvaroh recepty,
recepty z tvarohu
Suroviny:
mléko,
šťáva citronová
Komentáře (49)
ercicka: