Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Sedmikráskový med" s limetami a třtinovým cukrem

Podobně jako připravujeme pampeliškový med, můžeme připravit med, či spíše sirup, i ze sedmikrásek. Jeho jemnou chuť doplní voňavé limety. Med poslouží na doslazení jídel, nebo může pomoci při kašli a zánětech v krku.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 173 kJ /
5 539 kcal
Bílkoviny1,37 g
Tuky0,34 g
Vláknina6,17 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 379,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sedmikráskám odštípejte pomocí nehtů stonky těsně pod hlavičkami, abyste měli jen čistý květ. Krok 2: Květy nasypte do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 20 minut máčet, abyste odplavili veškerý hmyz. Krok 3: Mezitím připravte limetky. Pomocí škrabky na brambory je zbavte zelené kůry a ostrým nožem nakrájejte na tenká kolečka. Krok 4: Jakmile jsou květy krásně čisté, slijte vodu a přesuňte je do tepluvzdorné nádoby s víkem (výborně se hodí hrnec s poklicí). Krok 5: Přidejte nakrájené limety a zalijte litrem vroucí vody. Nechejte zchladnout na pokojovou teplotu, přiklopte poklicí a uložte alespoň na 3, lépe však na 5 dnů do lednice. Krok 6: Uleželý odvar slijte pomocí cedníku vyloženého čistou utěrkou a obsah utěrky ještě pořádně vyždímejte, abyste ze sedmikrásek i limetek dostali co nejvíce chuti. Krok 7: Čistý výluh přesuňte do hrnce nebo hluboké pánve s nepřilnavým dnem a přisypte veškerý třtinový cukr. Krok 8: Med vařte na nižším středním plameni (tedy na tom skoro nejslabším) za stálého míchání. Jakmile se na povrchu medu vytvoří hustá světlá pěna, odstraňte ji pomocí malého cedníčku. Krok 9: Během vaření bude mít pravděpodobně med několikrát tendence vzkypět a jít vám naproti (proto je třeba se od plotny nevzdalovat) – v tu chvíli plamen snižte na minimum a míchejte, dokud se hladina opět nezklidní. Po chvíli opět trošku zvyšte plamen. Krok 10: Abyste poznali, zda má med vyhovující konzistenci, ukápněte trošku na talířek a vložte ho na pár minut do ledničky, aby zcela vychladl. Pak do něj smočte prst a zvedněte ho nahoru – pokud se med krásně táhne a jeho vlákno hezky drží a netrhá se, máte hotovo. Krok 11: Horkým medem naplňte pomocí naběračky připravené čisté sklenice (před plněním je dobré propláchnout sklenice horkou vodou, aby pod vřelým medem nepopraskaly). Krok 12: Zavíčkujte, pořádně utáhněte závit, otočte sklenice dnem vzhůru a takto je nechejte vychladnout.

TIP: Jak udělat sirup a med ze sedmikrásek

Zveřejněno 18. 6. 2013

Poznámka autora K@tka

Sedmikráskový med podávejte do čaje při úporném vlhkém kašli (protože usnadňuje vykašlávání), ale i na palačinky namísto sirupu, nebo třeba k snídaňovým toastům.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Sedmikráskový med" s limetami a třtinovým cukrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2qZj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Sedmikráskový med" s limetami a třtinovým cukrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2qZj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Devcata kolik sklenic ztoho mate??dekuji

Bosana: Na váhu je to asi 55g sedmikrásek ;-)

Když se mi nechtělo počítat pampelišky do 400 ks tak jsem prostě položila na váhu 10 květů a vypočítala kolik bude vážit +- 400 ks. Asi bych postupovala stejně u sedmikrásek,vážila bych rovnou 100 ks.
Zkusím ho,miluju tyhle přírodní věci. je to skvělý recept.:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

asi pracnější, ale jistě skvělé:-K:-):yes::yes:

Katuš,podobně dělávám lipový med:-pale s květy není taková piplačka,jako přichystat těch 1000květů sedmikrásky:-)to bych asi nedala:-D
Máš to moc hezky popsané a k tomu moc príma fotky:-K:-K:yes:

Znám z dětství, sama jsem ho ale nedělala. A souhlas, sedmikrásky jsou výborná léčivka na kašel(v kombinaci s podbělem):-p:yes:

K@tko, teda ten med se mi moc líbí a sedmikrásek mám hóóódně, ale počítat do tisíce:-Oó šmarja jósef a ta piplačka s tím, ale nic méně mě to moc láká-no uvidím, třeba se přemluvím a spáchám ho:-D Máš 3.bod:yes:

Tématické fráze:
sedmikráskový med, sedmikraskovy med recept, sedmikráskový med 1000květů, zdravý sedmikráskový med, sedmikráskový med s limetkou, sedmikráskový med se zázvorem, sedmikráskový sirup na kašel, med ze sedmikrasek, med z pampelisek a sedmikrasek, 800 ks sedmikráskový med, med z květů sedmikrásek, med z pampelišek bez cukru, jak dlouho varit sedmikraskovy med, sedmikraskovy med bez vareni, sedmikráskový sirup 1000 květů, sedmikraskovy med, cukr trtinovy s limetkou recepty, sirup z květů černého bezu s třtinovým cukrem recept, váha medu, sedmikráskový med limetky

Suroviny:
květy sedmikrásky, cukr třtinový, limetka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu