Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort potažený marcipánem

Chcete potěšit své blízké vlastnoručně vyrobeným narozeninovým dortem? Možná to není tak složité, jak by se mohlo zdát. A místo drahé a často nedobré potahovací hmoty si můžete z několika běžných surovin připravit vlastní marcipán. Ti odvážnější z něj pak mohou zkusit vytvořit růžičky.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kedlubna kedlubna

Náročný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 50 min

170 min (120 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 24-26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 855 kJ /
6 897 kcal
Bílkoviny156,90 g
Tuky307,65 g
Vláknina29,40 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 1,32 g
Sůl2,90 g
Sacharidy860,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 190 °C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Jako první připravíme korpus. V míse smícháme kakao s moukou. Krok 3: Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Krok 4: Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem. Krok 5: Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je korpus hotový, pokud se lepí, ale nahoře se připaluje, přikryjeme alobalem. Krok 6: Hotový korpus necháme zcela vychladnout a poté jej jednou vodorovně prořízneme. Krok 7: Smícháme vodu s rumem a vanilkovým cukrem a řeznou stranu obou plátů korpusu touto směsí potřeme. Krok 8: Na krém odvážíme 30 g másla a společně s moukou z něj uvaříme světlou jíšku. Zředíme mlékem a uvaříme na kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout. Krok 9: Zbylých 120 g másla ušleháme s cukrem do pěny a postupně po lžících zašleháme vychladlou kaši. Krok 10: Čokoládu rozehřejeme v mikrovlnce, nebo vodní lázni a necháme chvíli zchladnout. Po lžičkách ji pak zašleháme do krému. Krok 11: Spodní plát korpusu natřeme vrstvou rybízového džemu a čokoládovým krémem, přikryjeme druhým plátem. Krémem potřeme i boky a povrch dortu. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe do druhého dne. Krok 12: Cukr i sušené mléko na marcipán musíme důkladně prosít. Přidáme olej, aroma a trochu vody. Krok 13: Zpracujeme nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá. Výsledek musí být hustý jak plastelína. Je nutné hmotu důkladně propracovat, jinak ztvrdne. Krok 14: Vodu přidáváme velmi opatrně. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a sušené mléko. Půl napůl. Krok 15: Na barvení marcipánu můžeme použít potravinářské barvivo v prášku. Marcipán na potáhnutí dortu vyválíme mezi igelitem, igelit sundáme a opatrně přeneseme na dort. Namočenýma rukama uhladíme a okraje opatrně ořízneme ostrým nožem. Krok 16: Na růžičky vyválíme obarvený marcipán hodně natenko. Vykrajujeme kolečka, lžičkou uhladíme okraje a postupně přidáváme k sobě kolečka, které modelujeme do tvaru růže.

TIP: Moderní zdobení dortů

Zveřejněno 16. 10. 2008

Poznámka autora kedlubna

zdroj - peceni.info.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2wM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2wM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (85)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Marcipán úspěšně odzkoušen už po 3:-D:-K Malej mi ho tady furt ujídá

Tak dort vyzkoušen a celkem se vydařil...včetně růžiček:-K
Ale přiznávám, že marcipánové růžičky až na několikátý pokus:)Hodně pomohl online kurz zdobení dortů, kde je i pěkný video návod na růžičky. Více o kurzu zde http://www.mini-kurzy.cz/zdobeni-dortu-se-uz-nemus.... Pro začátečníky jako jsem já určitě super

Míša:
Ano Míšo, když chcete mít marcipán třeba červený stačí přidat gelové potravinářské barvivo...teda aspoň mně se osvědčilo

Tomáš Čechák: tento korpus používám standardně a jen jednou se nepovedl - a to mou vinou... tady máte podrobný postup, který jsem sem kdysi vložila http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

Na rcp se mi líbí, že do těsta není cpán PDP:yes:

Tomáš Čechák:
Tady to tak chodí..., to si zvyknete, ááá nééébo nezvyknete;-)
Možná vám, dnes ve Štědrý den, některá hvězda odpoví, že každá(ý) trouba peče jinak. Jj peče, ale je to jen takové klišé... Zde +/- 10°C nic neznamená:-))
Asi jste měl málo vyšlehaný sníh. Já bych šlehal chvilku samotné (nahřáté) bílky (bez soli), pak přidal 1PL krystalu, pak šlehal dohusta, pak s cukrem do špiček.
Žloutky a mouku vmíchat opatrně, jak stojí psáno v rcp.
... ááá ještě se říká, že se s těstem naplněnou formou má zacházet šetrně... No, předpokládám, že jste s ní naschvál nemlátil:-D

Tomáš Čechák 23. 12. 2014 22:59
Dobrý den, mohl by zde někdo konečně odpovědět nám, komu těsto podle tohoto předpisu v troubě nevzešlo a zůstala z něj jen vysušená placka, a poradit v čem to vězí? Milé kuchařinky, ta sebestředná chlubení a vzájemné plácání se po ramenou nám lůzrům rodu mužského i ženského fakt moc nepomůžou.

a když bych chtěla marcipán mít třeba červený, stačí jen přidat barvivo? :-)

Kateřina,15 7. 6. 2013 09:55
Můj první dort který jsem dnes dělala mému příteli k 15. narozeninám :D není takový jako na fotkách ale myslím,že na můj první dort ještě s marcipánem se mi vcelku povedl :D děkuji za super recept :-K

Ahoj: Kdekoliv- mají ho v každých potravinách- např. Laktino- kupuji polotučné :-)

Mohu se zeptat kde seženu sušené mléko? :-)

Tak dnes jsem upekla korpus,na něj mám tedy jiný recept,ale z tohoto receptu jsem použila krém a marcipán.Krém dobrý,ale marcipán mám strach jestli mi do zítra v lednici neztvrdne:-?Přijde mi dost tuhý.No,uvidim kdyžtak ho nahřeju v mikrovlnce a uvidíme.Bude to můj druhý dort,ale první z marcipánu.:-))

Nevím z čeho sou dělané ty dorty na fotkách ale já podle tohoto receptu mám placku!! nevím jestli to děláte z trojtých dávek nebo co ale mě to vyskočilo tak na 2cm... spíš mi příjde že ste tu zapoměla dopsat kypřící prášek :-S takže zítra budu muset dělat dort znova a asi se podívám po jiném receptu:-!

Ted mám dort v troube a vůbec nestoupá :/ :/ :/ ;-(

Dobrý den, můj první dort s marcipánem. Moc dobrý, akurát ještě to chce popracovat ten marcipán.:-)

bedrisiivet 3. 8. 2012 19:49
Děkuji za recept a podrobný návod, chuťově skvělé, vzhledově musím zapracovat, snad to příště bude vypadat lépe:-D

bylo to pro mě těžké, nikdy jsem dort nepekla, byla to moje premiéra,nepovedl se mi tak, jak bych chtěla, ale i přesto mám radost, pohromadě drží,tak co;-)

Šárko dovolila jsem si přidat ještě jedno foto,ovečku Shaun jsem zkoušela teď o víkendu.a mimochodem...děláte moc pěkný růžičky:-)

Šárko, ten je úžasnej.:-)):yes:

Taky jsem dortík zkoušela a byli jsme z něho všichni nadšení:-) korpus je vynikající, už nedělám žádný jiný! Marcipán se taky povedl, můžete se přesvědčit, přidala jsem s dovolením foto - lenošící myšky v sýrové postýlce:-D jsem moc moc vděčná za tento recept!!!:-):yes:

dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsem tento dort pekla. A korpus se mi nějak nepovedl, narostl asi jen na dva a půl centimetru :( nevíte, co jsem mohla udělat špatně??? je to můj první dort a chtěla bych ho za měsíc péct kamarádce, protože je chuťově moc dobrý, jen prostě strašně nízký. Na fotkách ho máte všechny krásně vysoký. děkuji za každou radu :)

Korpus i krém vynikající!!! Díky za skvělý recept, dovolím si přidat fotku ;-)

psychotron 19. 3. 2012 14:24
Sisi:a med s bílkem voní jako mandle? =DDDDDDDDD

Děkuji moc za recept, byl opravdu výborný a ten marcipán jedna radost :), strašně nám to všem chutnalo a příteli se k narozeninám opravdu povedl, vyhráli jsme si s marcipánem a udělali mu britskou vlajku, děkujeme :):-K:yes::-)

Chtěla bych se zeptat nepatří do toho těsta prášek do pečiva? ;-)
Já jen abych věděla..aby se mi dortík povedl :)

Moc jsem si tento recepr oblíbila, není nijak zvlášť těžký a dort se vždycky povede a báječně chutná. Posílám plusík a fotku. Lenka

Chtěla jsem moc poděkovat za recept. Byl to můj první dort v životě a povedl se. V pátek budu dělat další :-) A za ten krém musím dát extra pochvalu....to koukala i tchýně :-D:yes:

Pekla jsem dneska pro mamku k 50. narozeninám :) přidávam fotku..

Šárko moc díky za naprosto bezkonkurenční recept. Dělala jsem dort synkovi k prvním narozeninám a všichni jsme si moc pochutnali.
Přidávám i fotku :-)
Marcipán byl taky výborný a dobře se s ním pracovalo :yes:
Takže přidávám bodík a hodně štěstí při dalším pečení :-):-))

Děkuji moc za recept :-) Upekla jsem podle něj dort kamarádovi k narozeninám, byl výborný :-) A hlavně díky za návod na přípravu marcipánu, skvěle se s ním pracovalo a chutnal báječně :-)

Sisi: to netuším, tento dort byl můj první v životě, ten pat a mat druhý a víckrát jsem zatím nepekla , takže snad poradí nějaké kuchařinky. Každopádně u marcipány jsme se držela striktně receptu, pak se mi s ním opravdu dobře pracovalo a potahování nebylo těžké.

Mám otázku.Šlo by místo toho mandlového aroma dát dvě lžíce medu a dva bílky?Odpovězte prosím.Babička má brzy narozeniny a já jí chci upéct ten dort.Děkuju:-):-8

jani..musí být podmazán tence máslovým krémem, pak to neteče. ale jak v tom bude šlehačka, nebo tak něco, tak to rozpouští potahovku:-)
p.s.jinak dodatečně dávám bod, krásný dort:yes::yes:

:yes:;-):-překrásné dortíky,ve čtvrtek ihned vyzkouším.přítel bude mít 30 a myslím,že bude mít radost.s marcipánem budu pracovat poprvé,jen mám strach,jak jsem se jinde dočetla,jestli se marcipán nebude roztékat nebo trhat po nanesení na dort.:-O

Kateřina 12. 2. 2011 12:04
No supr, ten korpus mi zůstal jako placka, co jsem udělala špatne?;-(

Kateřina 24. 12. 2010 17:04
fakt skvělý dort, pekla jsem ho manželovi k narozkám a ani to nebylo tak těžké jak to vypadá a chutnal skvěle!

ano folii

Vaše dorty vypadají úžasně! :yes: chci se zeptat, když budu dávat dort přes noc do ledničky a druhý den budu dávat marcipán, čím bych měla zakrýt dort aby neokoral? potrvínářkou fólií? Děkuji

Luci, já tento dort, který je na obrázku, taky pekla poprvé a poprvé potahovala marcipánem. Marcipán mi vyšel i zbyl, z toho množství, které mám uvedené v receptu. Netuším, kolik toho marcipánu máte koupeného. . . . Kažopádně jde o odvahu, já jsem si taky nebyla s ničím jistá a nakonec to celkem vyšlo :-))

dobrý den, prosím mohli by ste mi poradit, idem piect svoj prvy dort s marcipanem. Dort bude orechovy a marcipan som uz kupila hotovy u M and S. Prosím mohli by ste mi dat vediet kolko toho marcipanu budem na jeden dort z forky 26 cm, potrebovat? A mam dort cely natriet na povrchu dzemoma potom nan dat marcipan? Aby marcipan drzal:))) mocccccc dakujem.:yes:

:no:

jj, Gabča má pravdu, však taky od těchto cukrářek je recept !

Irrenko, zkus se ještě zeptat na fóru http://www.peceni.info/. Tam chodí samé zkušené pekařky, tak ti určitě poradí ;-)

no, nevím, já bych to riskla, ale opravdu je nejdůležitější to propracování, mě to pomáhal dělat manža, neměla jsem tolik síly v rukách, taky pozor s tou vodou - fakt opatrně. Cukrářka nejsem , ten s tou 76 byl můj první dort v životě ! Ten pro Dominika můj druhý, ale ty 3D figurky mi fakt daly zabrat. Růžičky byly snadnější. Držím Irenko palce !:-K

Kedlubinko koupila jsem si sušené mléko na marcipán, teď zjišťuji že nesmí být nízkotučné a já mám polotučné, můžu ho použít?:-?:-?Co ty na to:-?:-?

Super recept!Právě jsem dokončila tento dort a vypadá dobře, sice jsem měla moc velkou formu, tak je nižší, ale to nevadí...:-8 Mamka má zítra narozeniny, tak bude mít menší překvápko:-). Byl to můj první marcipánový dort. Myslím, že vzhledem k tomu, že jsem to dělala poprvé a že je mi 13, se mi to povedlo..

I když jsem v třetím ročníku na cukrařině,tak musím říct,že mě nikdy neomrzí v tomto oboru dělat a tyto dorty jsou moc pěkne podobné věci vymýšlíme i my na praxi,opravdu jsou moc pěkné:-)

Smrtacka72 16. 5. 2009 18:24
je to mrtee pekny moc se mi to libi:yes:

brekeké! 2. 4. 2009 16:26
Páni to vypadá opravdu dobře!:-)):-)):-)):-))

Mirko, můžu se zeptt, za jak dlouho ti přišly ty figurky? Díky, pokud si všimneš dotazu. Jsou moc hezké, prohlídla jsem to sakum prdum:-))

Moc pěkný marcipánový dortík.
Já ty figurky zkusila sehnat na
http://www.pravy-marcipan.cz, protože v takovém modelování nejsem moc zručná :-p
Povedl se krásný narozeninový dort.

:-O Šárko, moc hezký dortík, to bych nesvedla a nemám ani tu trpělivost, je opravdu :yes: Ten první jsem už chválila :-D

ale to je jedno, překlepy se budou dělat vždycky, docela by bodla ta možnost to pak opravit. Jinak máš pravdu Jana A Pejli - to už na paragraf bude ..... :-D:-D

samo, že měla..to je hrůza, jak člověk píše rychle na klávesnici.

Sagetko není to nějaký paragraf?Janča by na recepty měl mít nějaký kod...a Pejli mě rozesmívá...no hrůza!;-)

Lusindo, to máš pravdu. Už jsem Janě vynadala, že nám závislákům na kokosu a nugátu dělá chutě někde v 10 večer, nebo kolik bylo, když to uveřejnila. ;-):-p

Samozřejmě Kokoso-nugátový zákusek.

Nicméně pro mě je stejně číslo 1 Kokosák od Janči R.

Už jsem psala níže...není mi dáno závidím v dobrém, dávám jedna.

Jani, asi tak nějak a já vždycky říkám, že se to stejně sní a v žaludku to už tak hezké není (to se jakoby omlouvám, že já to tak neumím ;-¨). Ale není pak škoda tu nááádheru jíst? :-p

Tématické fráze:
marcipánové dětské dorty fotogalerie, cokoladovy dort, marcipán recept, jak pracovat s marcipánem, cokoladovy dort recept, marcipánové dětské dorty recepty a návody, marcipánové dorty k narozeninám, recepty na dorty k narozeninam, dorti, zdobení dortů fotogalerie, marcipanove dorty, barvení marcipánu, marcipánový dort recept, marcipánové figurky na dorty, recept na marcipán, marcipánové dorty fotogalerie, dorty k narozeninám fotogalerie, dvoupatrový potahovaný dort postup, marcipánový dort, dorty k narozeninam foto

Suroviny:
vejce, cukr krupice, kakao, mouka hladká, olej, máslo, mouka hrubá, máslo, cukr moučkový, mléko, mouka hladká, čokoláda hořká, rum, voda, cukr vanilkový, džem rybízová, mléko sušené, cukr moučkový, olej, mandlové aroma, voda, potravinářské barvivo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu