

Mexické chilli con carne
Suroviny 5 porcí
- 500 g mletého masa
- 1 velká cibule
- Olej
- 2 čerstvé červené papriky
- 2 stoužky česneku
- 450 g sterilovaných červených fazolí
- 400 g konzervovaných rajčat
- sůl
- pepř
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíci chilli koření
- 1 lžíci sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 300 ml vody
- Kostka bujónu
Postup přípravy receptu
Nakrájíme si cibuli na větší kostky, aby byla v jídle cítit. To samé s paprikou - rozpůlíme, zbavíme jadřince, opláchneme a krájíme na zhruba centimetrové kostky. Nakonec si oloupeme česnek.
Na pánev kápneme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět cibulku. K cibuli prolisujeme česnek, papriku, chilli, sladkou papriku, kmín a majoránku. Necháme vše alespoň 5 minut dohromady restovat, aby se všechny vůně promísily.
Ke směsi přidáme maso a vařečkou ho "nakrájíme" na co nejměnší kousky. Poté co se nám maso zatáhne, přilijeme do pánve kostku bujonu rozpuštěnou v 300 ml vlažné vody a konzervovaná rajčata s rajčatovým protlakem. Vše pořádně promícháme a necháme pod pokličkou 20 minut vařit. Po 20ti minutách přidáme do pánve fazole zbavené šťávy, stáhneme plamen na co nejméně a vše ještě jednou necháme 10 minut povařit.
Pak odklopíme pokličku, vypneme plamen a omáčku necháme 10 minut odležet. Jako přílohu můžete zvolit rýži nebo jako já, placky chapati :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mexické chilli con carne
-
Hlavně tam nemají co dělat čerstvé papriky pokud se nejedná o pálivé
-
Jednoduché a dobré. Stačil mě k tomu chleba
-
Mesic: Je vidět, že jsi nikdy hořkou čokoládu v Chilli con carne nejedla, protože tomuto jídlu to dává typickou chuť.
-
Odpověď pro víc lidí najednou:
Měsíc - jo, hořká, ale opravdu příšerně a jinak nepoživatelná čokoláda se v Mexiku přidává. A je to dobrééé, dává to "šmrc".
Měsíc - Tortily - vzít jednu a dát přímo na plynový hořák nebo na elektrickou plotýnku, žádná pánev, žádný omastek. A pak hlídat ostřížím zrakem, smí to udělat jen nahnědlou bublinu. Ihned sundat a dát do utěrky aby nevychladla než se udělá další. Takhle to dělají v mém milovaném Mexiku, odkoukáno přímo tam.
hanikadlecowa - Já ani kritizovat nechtěl, i když někdy si pustím hubu na špacír, to zas jo. Třeba když vidím recept na pravou pizzu a je tam jako majda kečup -
fakt jo, zjistila jsem to až po letech vaření tohoto receptu od kamošky, v první chvíli jsem myslela, že si dělá srandu, on se tam dává kousíček na "propojení chutí" - ať to znamená cokoli, nijak mě tam neruší, ale ani nemám pocit, že by to jídlo nějak mooooc vylepšila
-
Mesic:jéé tak ona se tam ta čokoláda fakt dává?
já jsem si tam nakonec trochu taky lupla ale nechtěla jsem to sem psát, abych nebyla za troubu
-
Ale nedá mi to, ta příloha vypadá božsky, taky zkouším takové placky, ale hrozně se mi pálí a když snížím teplotu tak zas nevyskočí. Prozraď nám jak je děláš ty... jinak chilli con carne bude zítra, díky za inspiraci
-
Drobek:Určitě to neberu jako kritiku..naopak jsem moc ráda za každou radu od zkušenějšího..přístě dám na Vás!
-
Drobek:Já to věděla
Zdravím
-
šťouchadlem na brambory se maso rozmělňuje fakt skvěle, ale pokud člověk koupí kvalitu nebo si sám namele, tak to jde i vařečkou
A ještě dodám, že by tam měl patřit čtvereček kvalitní hořké čokošky -
Už jsem tu.
Majoránka mi tam ani trochu nevadí, je to blízká příbuzná dobromysli, teda nově oregana, a to se v mexické kuchyni používá.
Jedině mám připomínku k masu, když už teda musím rejpat. Totiž mleté. Z normálního mlýnku je to moc najemno, chtělo by to mlejnek asi s centimetrovými dírami. Ale kde ho vzít? Tak nasekat nožem.
A dobrá rada na závěr, když se dělá mleté na pánvi a je ho potřeba rozmělnit, šťouchadlo na brambory to zvládne hravě a bez násilí. Zkuste, jde to náramně.
No, že jsem autorku nesprdnul? A dám jí bod. Tak. -
Mám ráda chilli con carne, já bych si pochutnala. I když tam, myslím, nepatří ta majoránka, ale mě by chutnalo
Určitě se tady objeví Drobek a řekne nám, jak to má vypadat " echt" mexicky