Mexické chilli con carne

hanikadlecowa Kuchařka: hanikadlecowa

5 porcí Omáčky 12 názorů

Suroviny

500 g mletého masa
1 velká cibule
Olej
2 čerstvé červené papriky
2 stoužky česneku
450 g sterilovaných červených fazolí
400 g konzervovaných rajčat
sůl
pepř
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíci chilli koření
1 lžíci sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušené majoránky
300 ml vody
Kostka bujónu
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme si cibuli na větší kostky, aby byla v jídle cítit. To samé s paprikou - rozpůlíme, zbavíme jadřince, opláchneme a krájíme na zhruba centimetrové kostky. Nakonec si oloupeme česnek.

  2. Na pánev kápneme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět cibulku. K cibuli prolisujeme česnek, papriku, chilli, sladkou papriku, kmín a majoránku. Necháme vše alespoň 5 minut dohromady restovat, aby se všechny vůně promísily.

  3. Ke směsi přidáme maso a vařečkou ho "nakrájíme" na co nejměnší kousky. Poté co se nám maso zatáhne, přilijeme do pánve kostku bujonu rozpuštěnou v 300 ml vlažné vody a konzervovaná rajčata s rajčatovým protlakem. Vše pořádně promícháme a necháme pod pokličkou 20 minut vařit. Po 20ti minutách přidáme do pánve fazole zbavené šťávy, stáhneme plamen na co nejméně a vše ještě jednou necháme 10 minut povařit.

  4. Pak odklopíme pokličku, vypneme plamen a omáčku necháme 10 minut odležet. Jako přílohu můžete zvolit rýži nebo jako já, placky chapati :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 82 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mexické chilli con carne

  • LiborM LiborM

    Hlavně tam nemají co dělat čerstvé papriky pokud se nejedná o pálivé

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Jednoduché a dobré. Stačil mě k tomu chleba:-p

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Mesic: Je vidět, že jsi nikdy hořkou čokoládu v Chilli con carne nejedla, protože tomuto jídlu to dává typickou chuť.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Odpověď pro víc lidí najednou:
    Měsíc - jo, hořká, ale opravdu příšerně a jinak nepoživatelná čokoláda se v Mexiku přidává. A je to dobrééé, dává to "šmrc".;-)
    Měsíc - Tortily - vzít jednu a dát přímo na plynový hořák nebo na elektrickou plotýnku, žádná pánev, žádný omastek. A pak hlídat ostřížím zrakem, smí to udělat jen nahnědlou bublinu. Ihned sundat a dát do utěrky aby nevychladla než se udělá další. Takhle to dělají v mém milovaném Mexiku, odkoukáno přímo tam.:-p
    hanikadlecowa - Já ani kritizovat nechtěl, i když někdy si pustím hubu na špacír, to zas jo. Třeba když vidím recept na pravou pizzu a je tam jako majda kečup:-O

    Odpovědět

  • Mesic Mesic

    :-D fakt jo, zjistila jsem to až po letech vaření tohoto receptu od kamošky, v první chvíli jsem myslela, že si dělá srandu, on se tam dává kousíček na "propojení chutí" - ať to znamená cokoli, nijak mě tam neruší, ale ani nemám pocit, že by to jídlo nějak mooooc vylepšila :-))

    Odpovědět

  • hanikadlecowa hanikadlecowa(autorka receptu)

    Mesic:jéé tak ona se tam ta čokoláda fakt dává? :-D já jsem si tam nakonec trochu taky lupla ale nechtěla jsem to sem psát, abych nebyla za troubu :-D

    Odpovědět

  • Mesic Mesic

    Ale nedá mi to, ta příloha vypadá božsky, taky zkouším takové placky, ale hrozně se mi pálí a když snížím teplotu tak zas nevyskočí. Prozraď nám jak je děláš ty... jinak chilli con carne bude zítra, díky za inspiraci :-))

    Odpovědět

  • hanikadlecowa hanikadlecowa(autorka receptu)

    Drobek:Určitě to neberu jako kritiku..naopak jsem moc ráda za každou radu od zkušenějšího..přístě dám na Vás! :-8:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Drobek:Já to věděla:-D Zdravím;-)

    Odpovědět

  • Mesic Mesic

    šťouchadlem na brambory se maso rozmělňuje fakt skvěle, ale pokud člověk koupí kvalitu nebo si sám namele, tak to jde i vařečkou :yes:
    A ještě dodám, že by tam měl patřit čtvereček kvalitní hořké čokošky ;-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Už jsem tu. :-)) Majoránka mi tam ani trochu nevadí, je to blízká příbuzná dobromysli, teda nově oregana, a to se v mexické kuchyni používá.
    Jedině mám připomínku k masu, když už teda musím rejpat;-). Totiž mleté. Z normálního mlýnku je to moc najemno, chtělo by to mlejnek asi s centimetrovými dírami. Ale kde ho vzít? Tak nasekat nožem.
    A dobrá rada na závěr, když se dělá mleté na pánvi a je ho potřeba rozmělnit, šťouchadlo na brambory to zvládne hravě a bez násilí. Zkuste, jde to náramně.
    No, že jsem autorku nesprdnul? A dám jí bod. Tak.:yes::-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Mám ráda chilli con carne, já bych si pochutnala. I když tam, myslím, nepatří ta majoránka, ale mě by chutnalo:-p:yes: Určitě se tady objeví Drobek a řekne nám, jak to má vypadat " echt" mexicky:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: chili corn chilli con carne chilli con carne chilli corn carne chvíli con carne chili corn carne recept chilli corn carne recept chili corn carne mexické fazole chilli con carne chilli corn carne recepty concarne chilli con carne recept recept chilli con carne chili concarne recept chili corn carne recepty meksicke fazole recepty chili corn carne mexické fazole con carne chilli von carne chili von carne chili von con carne