Pečená švestková povidla
Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 389 kJ / 3 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,08 g |
Tuky | 4,25 g |
Vláknina | 50,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 84 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 752,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 230 °C.
Krok 2: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud pekáč před pečením vyložíme pečicím papírem, ušetříme si později práci s mytím.
Krok 3: Pokapeme octem. Promícháme a dáme péct do vyhřáté trouby na 230 °C. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
Krok 4: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péct.
Krok 5: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce.
Krok 6: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut.
Krok 7: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme do každé sklenice ještě lžičku rumu kvůli konzervaci.
Krok 8: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Zveřejněno 29. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Moje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 14 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 16 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 16 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 17 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 17 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová buchta
mamina58 před 9 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 11 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 12 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 13 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 13 hodinami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 14 hodinami
Houbové rizoto
Konstantin. před 14 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Konstantin. před 14 hodinami
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 14 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 15 hodinami
Tématické fráze:
švestková povidla,
švestková povidla pečená v troubě,
švestková povidla v troubě,
pečená povidla,
povidla,
povidla pečená v troubě,
svestkova povidla recept,
recept na švestková povidla,
švestková povidla z trouby,
vyroba svestkovych povidel,
recept na povidla,
švestkové povidla,
recept na švestková povidla v troubě,
povidla z trouby,
jak uvařit povidla,
švestková povidla bez cukru,
pečené povidla,
povidla v troubě,
výroba domácích povidel,
povidla recept
Suroviny:
švestky,
cukr krupice,
ocet,
skořice mletá,
rum,
rum,
koření hřebíček
Komentáře (428)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Akorát jsem je tedy pekla o dost déle a na teplotu kolem 150°C, v hotových povidlech má jít udělat vařečkou 8, to mi poradila moje babička.
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
povedlo se mi udělat fakt hustý povidla , jen se nevydařil trik s papírem .Hodně povidel se mi nalepilo na papír i přes to namočení ...
Děkuji za recept.
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
nic se neděje, rozmrazí se pečením v troubě a přebytečná štáva nakloněním plechu se odebere a
zasterelizuje vlahvičkách a následně se využije naředěním vodou a pitím...třeba
Každopádně zase a znova vřele doporučuji
Jsou top ????????
Dělala jsem ze tří kil,asi ještě přidělám.
V neděli vyzkouším jablečná.:-
už jsem dělala dvakrát a super... poprvé jsem fakt měla strach,bez míchání a podruhé taky,že poprvé to byla jen náhoda.... povedlo se vždy....moc děkuji za recept ... odrazovalo mě od povidel ta dlouhá doba,než se udělají... Váš recept je fakt TOP.... děkuji
Pekla jsem v nerez.hlub.pekáči bez papíru,a naprosto v pohodě....
Příště jen zkusím přidat ještě trošku badyánu...
Děkuji za recept
P.S. Zase mi krásně voní celý dům
Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.
Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
***
Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením
Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
***
Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce
Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že
ad. 1 postupu: "Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče."
komentáře ad. 9. 9. 2018 19:11:23 tedy fčéééra
Lenunka: O hlubším pekáči píši hned v první větě postupu, také si myslím, že toto asi bude problém té paní, ale to já bohužel nemůžu ovlivnit. Chce to pořádně číst postup, popř. ještě komentáře a pak by neměl být problém.
Super. Radka
Jednoduchý a rychlý recept
Záleží na tom, jakou máte troubu, do jednoho pekáče bych 6 kg nedávala, rozdělte to raději do dvou a pečte naráz. Po dalším přídavku cukru bych pozice vyměnila, ale však vy si poradíte, ať se daří
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...
Bylo to hodně tekuté, tak jsem to nechala péct o 25 min déle a konzistence pak akorát.
Kvůli tomuto receptu jsem si založila účet, abych Vám poděkovala ! Díky :)
Jj, to se nedá srovnat...
***
No, a rum jako konzervant je zbytečný...
Jani, díky letošní nadměrné úrodě jablek došlo i na tato povidla, dělala jsem je poprvé v životě a tak trošku jako Babica
Jestli chcete postup i s fotkami, tak jsem je hodila na web www.korenizivota.com
http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...
Pripojuji se take ke chvale. Moc dobre a pomahal mi i pritel. Byla to zabava a navic krasne provoneny byt.
Autorce receptu udeluji pochvalu.
Moc mě zaujal Váš receptík na pečená-nejen švestková povidla.
Chystám se na něj a jen bych měla otázku. K čemu je dobrý ten ocet?
děkuji za odpověď Jarka
Jinak jabka švestky a hrušky vynikající !
Nemá to hezkou barvu je to velmi tmavé. Místo octu jsem dala kyselinu citronovou ,ale až ke konci. Takže meruňky nedoporučuji dělat tímto spusobem. Naopak jablka šlo udělat dobře a používám je do štrudlu,jsou chutné .
Nicméně by mě zajímalo, jestli se jedná opravdu o povida-barva téměř hnědočerná, nebo o marmeládu ze švestek, které je víceméně řidší a daleko světlejší - spíš hnědočervená.
Uvařím vždy takové, jak husté potřebuju ! Opačný postup nedoporučuju,uvařit husté a pak přidat vodu ,ztratí se chuť!
Yanullko,toto je receptík k nezaplacení,použila jsem též do pekáče pečící papír a je to skvělá vychytávka,žádné drhnutí pekáče,mám radost a chuť dělat další povidýlka
Žádná práce a výsledek k nezaplacení. Ješté zbylo pár z minulého roku ,ale co když napřesrok nebudou ?
díky za úúúžasný recept na pečené švestky-jedním slovem-BOŽÍÍÍÍÍÍÍ-
máme napečeno a v zimě si pošmákneme u nedělní snídaně.
Mějte se krásně Hanka
Posílám 50 bodík a veliké díky.
Můžu ještě jeden dotaz? Chtěla bych zkusit ty z jablek,ale doma díky prohibici už nemám ani kapičku rumíčku
lemarti: Leni, dej tam třeba slivovici nebo nějaký alespoň 40% alkohol.