Lečo
Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 771 kJ / 2 574 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,19 g |
Tuky | 172,23 g |
Vláknina | 30,88 g |
Cholesterol | 1,07 g |
Sodík | 6,09 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 127,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata oloupeme a společně s paprikou je pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužek česneku oloupeme a utřeme.
Krok 2: Oloupeme rajčata a společně s paprikou je pokrájíme.
Krok 3: V hrnci (2 l) rozehřejeme sádlo a zpěníme drobně pokrájenou cibuli.
Krok 4: Na cibuli přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená.
Krok 5: Přisypeme papriky, přikryjeme a dusíme 10-20 minut, do změknutí.
Krok 6: Přidáme pokrájenou uzeninu a rajčata a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijeme přiměřené množství vody.
Krok 7: Až je vše měkké, přidáme vejce a mícháme, vejce se brzy srazí.
Krok 8: A závěrečný trik: vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá správnou konzistenci.
Zveřejněno 13. 4. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
Moje poznámka
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
Nejnovější recepty
Švestková povidla s kořením
Přidáno před 13 hodinami
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí s pórkem a rajčaty
Přidáno před 14 hodinami
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 18 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno 22. 8. 2025 09:00:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní kuřecí stripsy
katkasar@seznam.cz před 19 minutami
Domácí mátový sirup
petasek000 před 34 minutami
Banánové lívance
VeruH. před 40 minutami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
Jajav před 1 hodinou
Červené zelí s jablky
Jaroslav.gois@gmail.com před 1 hodinou
Polévka koprová - kulajda
AnnaBrodakova před 1 hodinou
Kuřecí řízky v jogurtu
LADIDUSAN před 1 hodinou
Kedlubnová polévka
Topreceptyzk před 1 hodinou
Karlovarské knedlíky I
Rybicka1971 před 1 hodinou
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
karol67 před 2 hodinami
Tématické fráze:
leco,
lečo recept,
lečo s moravskou klobásou,
recepty na domácí lečo,
recept leco,
recept na lečo,
jak se dělá lečo,
lečo s klobásou,
recepty leco,
zeleninové lečo sterilované,
recept domácí lečo s vejcem,
jak se vari leco,
výroba leča,
lečo recepty,
leco s klobasou recepty,
jak uvařit lečo,
recepty na leco,
vaříme lečo,
recept na leco s klobasou,
domaci leco s klobasou
Suroviny:
sádlo,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
paprika čerstvá červená,
rajče,
sůl,
pepř mletý,
protlak rajčatový,
uzenina,
vejce
Komentáře (81)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pred chvili jsem dodelal a take jsem si pochutnal na Lecu podle vaseho receptu. Super a dekuji. Preji vam krasny vecer.👍
Původně se to jmenovalo Lečo jako od Vitany protože, pokud se kdo pamatuje, to lečo bylo měkké až rozvařené a to my rádi.
Teď jsme se dostali přímo do Prostřena kde se strhávají body za to, že někdo nejí třeba vnitřnosti, nebo za to, že je něco uvařeno jinak než je zvyklý.
Máme rádi právě ty nitky rozmíchaného vajíčka a nebudu soudit někoho, kdo v leču radši radši smažené vejce. Tak ať on nesoudí mně za to, že je nerad.
Tohle lečo je zahuštěno tím protlakem a jestli někdo nevěří, že to jde a dá tam radši jíšku je to jeho věc.
lečo je vodové, pokud tam vodu necháte. Pokud ji varem odpaříte, lečo vodové není.
Paprika udělala super barvičku a protlak doopravdy super zahustil. Ráda zkouším nové věci a teď jsem skutečně ráda
Jediné minus je to, že mi přítel zakázal už s lečem experimentovat, protože tohle nemá chybičku
micka:
Na špeku usmažím cibuli, pak přidám nakrájené papriky, po cca 10 minutách přidám oloupanáa nakrájená rajčata (spařená ve vařící vodě). Nechám vše přiměřeně změknout a přidám vrchovatou lžíci obyč. hořčice a cca 5 lžic kečupu Heinz.Nakrájenou čabajku na kolečka osmažím zvlášť na pánvi a dám pak do hotového pokrmu. Také zvlášť usmažím vajíčka -vypadá to pak o mnoho lépe a dám rovněž na úplný konec,když je lečo uvařené. Dobrou chuť.
Stejně tak i mletá paprika, je to sice nezvyklé, ale suroviny k sobě ladí, takže proč ne?Radím vyzkoušet a pak kritizovat
Sladka paprika se bezne dava do madarskeho leca.
dadala.hyperlinx.cz/zele/zeler0005.html
U nás se například lečo dělá s mletým masem. (na osmaženou cibulku se přidá mleté maso....jinak už je postup stejný). Jako přílohu nebaštíme pečivo, ale nové brambory.
Recept mám od babičky, jelikož děda, stejně jako můj manžel, jsou spíše na maso, než na párky nebo salám v jídle
Protlak používají profíci jako zahušťovací agent.