Dyňanka (dziňanka) - tykvová polévka
Na tuto polévku radí autorka použít výhradně klasickou dýni. S pevnou a křupavou texturou po uvaření. Jen tak docílíte tu správnou dýňanku - jak ji nazývají na Šariši, nebo dziňanku - pod tímto názvem známou dále na východ Slovenska.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 347 kJ / 561 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,63 g |
Tuky | 28,87 g |
Vláknina | 19,50 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 111 mg |
Sůl | 0,25 g |
Sacharidy | 53,10 g |
Postup přípravy
Polievku podávame s uvarenou tarhoňou alebo ryžou.
Zveřejněno 28. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dyňanka (dziňanka) - tykvová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVJ5
Moje poznámka
Dyňanka (dziňanka) - tykvová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVJ5
Nejnovější recepty
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 5 hodinami
Kefírové koláčky s tvarohem a povidly
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková růže
Přidáno před 13 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno 9. 5. 2025 11:41
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno 9. 5. 2025 11:34
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno 9. 5. 2025 11:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lehký tvarohový koláč
Kamila30 před 16 minutami
Rebarborový koláč
hankaslaba@email.cz před 18 minutami
Krupicová kaše
kodrla před 33 minutami
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 1 hodinou
Bublanina
scorpioon01 před 1 hodinou
Křenová omáčka
trdlo před 1 hodinou
Cibulová omáčka s karamelem
trdlo před 1 hodinou
Kuřecí řízek marinovaný v zakysané smetaně
BTKILI před 2 hodinami
Arabský twister alá KFC
Marcela0123 před 3 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
olonik před 4 hodinami
Tématické fráze:
dinanka,
recepty :dýňanka,
kabačka,
tykvová polívka,
recepty tykvová polívka,
habarka,
polevka z tekvice,
těkvica polévka recept,
dinanka recept,
slovenská dyňanka recept,
polívka z tykev,
recepty zelená dyňa,
dynanka polievka,
dziňanka privarok,
polívka tykvová,
slovenská dýńanka,
slovenské recepty - tekvica,
tykev halloween recept,
www,telereceptar.cz,
dzi nanka
Suroviny:
dýně,
cibule,
olej,
smetana sladká,
mléko,
mouka hladká,
sůl,
olej,
kopr,
těstoviny tarhoňa
Komentáře (22)
Ci ju moji rodicia poznali, alebo nie, to uz dnes nemôzem zistit.
Nastastie sme doma nieco podobné, ako uvádzate, nikdy nejedli.
Bodaj by som sa bol narodil po r. 1989... a tam, kde som dnes!
V tom case som uz mnoho rokov, nastastie, zil za hranicami Ceskoslovenska!
Ale teraz ma napadlo, možno máš krájač na hranolčeky, tým to ide vynikajúco narezať tekvicu.
ďakujem za odpoveď
Ovocie je plodom trvaliek=stromov.
A zrejme ste sa narodili až po r. 1989, keď používate tekvicu ako Halloween dekoráciu. Tento nezmyselný sviatok sa k nám dostal až po tzv. nežnej.Predpokladám ale, že vaši rodičia sa narodili skôr=tekvicový prívarok prípadne polievku poznajú.A nepochybujem, že ju varili aj vám.
P.s.milujem ignorantov ako ste vy!
http://www.telereceptar.cz/vse-o-tykvich-s1126CZ
rozdělení tykví (dýně je jeden z poddruhů tykví)
Myslím, že dyňa je ovocie na jedenie a nemá nič alebo len málo spoločné s tekvicou.
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=haba...
Polievku poznám, u nás sa varí tiež. Ja ju milujem.