Český dvoukrémový dort, aneb utajený národní poklad!
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 39 606 kJ / 9 466 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 200,17 g |
Tuky | 581,04 g |
Vláknina | 27,94 g |
Cholesterol | 3,95 g |
Sodík | 1,56 g |
Sůl | 3,85 g |
Sacharidy | 845,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravte náplň: V misce promíchejte žloutky s trochou mléka a škrobem.
Krok 2: Zbylé mléko přiveďte k varu s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte žloutkový základ, stáhněte teplotu a za stálého míchání vše svařte.
Krok 3: Hustý krém provařte (cca 5 minut).
Krok 4: Po odstavení zakryjte rendlík fólií a nechte obsah vychladnout.
Krok 5: Mírně vlažný zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla, krém rozdělte na poloviny a do jedné zašlehejte rozehřátou vlažnou čokoládu.
Krok 6: Podstatu těsta tvoří sníh z bílků, do kterého zašleháte po lžících cukr.
Krok 7: Dále do pěny vmíchejte ořechy promíchané s moukou, těsto rozetřete do 3 kruhových forem či ráfků o průměru 22 cm podložených alobalem.
Krok 8: Pláty pečte při 170 °C cca 15 minut.
Krok 9: Na rovné podložce nechte všechny vychladnout a případně po obvodu odkrojte či ostřihněte nůžkami vyvýšené okraje.
Krok 10: Jeden z plátů potřete ho polovinou světlého krému a ze sáčku s odstřiženým růžkem vytlačte na tuto vrstvu spirálovitě polovinu tmavého krému.
Krok 11: Přiklopte druhý plát a postup opakujte.
Krok 12: Třetí vrchní plát zakončete vrstvou vyšlehané smetany a šlehačkou potřete i bok.
Krok 13: Povrch dortíku obsypte čokoládovými hoblinami, obvod ozdobte pomocí sáčku s řezanou špičkou pusinkami a vzniklý lem doplňte např. filigrány.
Krok 14: Náš tip: Upečené pláty skládejte krémem přímo na podnosu, na němž budete hotový dort servírovat. Je totiž velice jemný a špatně se přenáší. Jak ovšem zabránit umazání pokladu šlehačkou při potírání boku? Jednoduše celý obložte kratšími proužky papíru na pečení, jež pod bok částečně zasunete. Zároveň se budou překrývat a vytvoří lem, který po finální úpravě šlehačkou opět odstraníte.
Zveřejněno 17. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Český dvoukrémový dort, aneb utajený národní poklad!
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xNZr
Moje poznámka
Český dvoukrémový dort, aneb utajený národní poklad!
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xNZr
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 30 minutami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 4 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 20 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 53 minutami
Vrstvený salát
Maruna365 před 58 minutami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 1 hodinou
Zelňačka
Veronika_1 před 1 hodinou
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 2 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 4 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 4 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 5 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 6 hodinami
Tématické fráze:
recepty na klasické české dorty,
cesky dort,
dort poklad,
ceske dorty,
dort ještěrka,
dort s pokladem,
české dorty recept,
český dorty,
dorty rcp,
dort z bílkového a žloutkového těsta,
dort jako ještěrka,
dorty cizina,
žloutkový krem na dorty,
druhy dortů,
zbylý máslový krém,
dort pokladu,
dortík žloutkový beze piskot,
krém na potírání dortu,
rcp na dort,
klasické dorty recepty
Suroviny:
bílek,
cukr krupice,
ořechy vlašské,
mouka hladká,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
žloutek,
škrob kukuřičný,
máslo,
čokoláda hořká,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
čokoláda
Komentáře (13)
Děkujeme za pochvalu i za to, že vás náš tým inspiroval k tomu, aby receptík byl vylepšen
3 mandlové korpusy ∅32cm: 1. podle rcp; 2. s polovičním množstvím mouky; 3. zcela BEZ MOUKY. Všechny vypadají stejně, takže dort by šel dělat i jako bezlepkový.
S těstem se velmi dobře pracuje a zvládnou ho i začátečníci či cukrařinou nepolíbená mehla i nemehla, která by mohla použít jednodušší krém z pudinku
1.vrstva krém ovoněný kůrou; 2. vrstva krém čokoládový viz foto (čokoládu rozpouštím přímo v uvařeném žlouťáku). Příště dám do krému 250g másla
Výborný recept
omlouvám se za nedůvěru (bezé i Creme patissiere dělám trochu jinak) ale dnes jsem zkusil na nečisto z 10 vajec a dopadlo to VÝBORNĚ
Jeden korpus mandlový, druhý oříškový, krémy podle rcp.
Pokud oslavenec zítra při koštu dortík schválí, bude ho mít za 10 dní ze 30 vajec
Severinka:
Korpus z 5 bílků v uvedené formě byl cca 25 mm vysoký a šel krááásně prokrojit... prakticky jsem z 10 vajec vytvořil dort ze 4 plátů