Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

DIA vánočka

Dia vánočka je skvělá pro všechny, kteří si chtějí vychutnat tradiční vánoční pečivo i bez cukru. Tato lehká a jemná varianta vánočky si uchovává svou klasickou vláčnost a lahodnou chuť. Ideální třeba k rodinné snídani na Štědrý den.

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 820 kJ /
3 064 kcal
Bílkoviny90,98 g
Tuky119,85 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 476 mg
Sodík 787 mg
Sůl2,89 g
Sacharidy397,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Do misky prosejeme mouku s kypřicím práškem do pečiva a solí. Přidáme tvaroh, žloutky, Sorbit a pomocí postupného přidávání tekutin vytvoříme vláčné těsto. Vmícháme podle chuti kůru, rozinky a posekané mandle. Krok 3: Ihned z těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlemi. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Poté ztlumíme troubu na 150 °C a dopečeme asi 30 minut.

TIP: Přírodní sladidla pro diabetiky

Zveřejněno 20. 12. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

DIA vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxEp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

DIA vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxEp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Karolina: Děkuju, mám radost, že je u vás tato vánočka oblíbená :-):-K

Můj otec je cukrovkar s dietou č. 9 a tuhle vánočku si jen a jen chvalí. I já doporučuji :) na 180 jsem to pekla 10 minut a pak na 150 jsem to pekla na 30 minut. Péči to stejně jako světlý korpus :)

chocolate:
A vy se naučte více tolerance. Každý má právo vyjádřit svůj názor aniž by byl ostatními hned slovně napadán. Náhodou s panem Mrtkou souhlasím. Vánočku dělala moje matka ( mimochodem zkušená cukrářka, která peče na svatbách) a byla opravdu naprosto bez chuti. I sladké dia pečivo může mít chuť. A to, že se pan Mrtka upsal a napsal jedno písmeno špatně je snad lidské a je naprosto nevhodné to kritizovat tady, na chatu o vaření.

Mrtka F.: Mohla bych napsat, že nám takhle chutná a basta :-) Pokud vím, recept dieteticky odpovídá pravidlům pro diabetiky, je žádoucí zvykat diabetiky na méně sladkou chuť a tuky v podobě másla a hodně žloutků nejsou vyhovující. Nikdo vám přece ten recept nenutí ;-)

Mrtka F.:Nauč se česky a pak kritizuj (žloutek).
Vánočka je parádní:yes:.

Podle tohoto receptu vyrobíte jen buchtu ve tvaru vánočky. Je tam málo žloudků, místo oleje by mělo být rozpuštěné máslo,je málo sladká i při 100g sladidla.;-(

Dík za recept.Když podle toho udělám mazanec,tak to asi půjde,viď :-?Vyzkouším a dávám bodík.:yes::yes::-K

dextra přidal novou fotografii! 14. 8. 2009 06:57

Fajn, že je tady recept na dia vánočku, já jsem se ji ještě nenaučila plést a ani teda nemám snahu se to naučit :-8 Vím,že jsou někde postupy i video :-8 A jinak co se týče sladidel na pečení, tak mám moc dobrou zkušenost s tímto, neztrácí sladivost, je 3 x sladší než cukr. A pokud teda na odkaz kliknete, tak prozkoumejte i ostatní sortiment ;-) http://www.norvita.cz/cze/index.php?action=detail&...

Vitastar je v takové skleničce, má červený obal a červené víčko. Prý existuje ještě modrý, ale ten jsem ještě neviděla. Některá sladidla nejsou vhodná na tepelnou úpravu, vitastar se hodí na oboje. I do krémů je chutný, což se o všech říct nedá.

Tak to bude horší, tady se těžko radí, každá trouba peče trochu jinak. Ale půl hodiny určitě. Já mám na pečení moučníků takovou "fintu": když začne z trouby vonět, už hlídám, aby to nespálila. Tedy, když na to nezapomenu a někam neodejdu...:-O:-8:-8:no:

Určitě to je i pro nediabetiky. Ten Vitastar jsem ještě neviděla, ale každý diacukr musíme přepočítávat :-S.

Zizalko, prosím tě, ještě, kdyby to šlo, jak dlouho to asi pečeš?

Ale i nediabetici si tuhle vánočku můžou upéct, jen dají místo sladidla normální cukr, na tohle množství mouky bych to viděla na 100-150 g.

Tématické fráze:
dia vánočka, dia vánočka recept, vánočka pro diabetiky, nejlepsi vanocka dia, recept na dia vánočku, vánočka dia, dia vánočka recepty, dietní vánočka, vánoční cukroví dia, dia vánoční cukroví, dia vánoční cukroví recepty, dia recepty, diabetická vánočka, dia mazanec, dia pečivo, diavánočka, recept dia vánočka, muffiny ty nejlepší recept, špaldová vánočka, dia pecivo recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, tvaroh měkký, žloutek, sůl, kůra citronová, mléko, olej, sladidlo umělé, kypřící prášek do pečiva, rozinky, mandle, bílek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu