Bystřické fašaňkové koblihy
Smažené bochánky, tedy koblihy, děláme nejčastěji na sklonku zimy, v období masopustu. Kynuté těsto smažíme v rozpáleném oleji a poté libovolně doplníme podle chutí. Někomu stačí cukr, jiný naplní marmeládou nebo tvarohem.
Suroviny pro 1 dávka
asi 48 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 781 kJ / 3 533 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 87,72 g |
Tuky | 121,47 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 1,12 g |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,39 g |
Sacharidy | 482,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mouky promíchané se solí uděláme důlek, vsypeme lžičku cukru z celkového množství, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Žloutky ušleháme se zbytkem cukru, změklým máslem, panákem rumu a po vykynutí kvásku vlejeme do mísy ke kvásku a mouce. Vypracujeme vláčné těsto a odložíme ho na teplé místo kynout.
Krok 3: Po vykynutí a vyklopení na desku se silikonovou podložkou lehce propracujeme a rozdělíme na stejnoměrné kousky. Necháme chvilku odpočinout a mezi prsty tvoříme bochánky s důlkem uprostřed.
Krok 4: Ty potom ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje smažíme z obou stran dozlatova. Smažíme nejprve stranou s důlkem dolů!
Krok 5: Koblihy dozdobíme podle vlastních zvyklostí. Stačí pocukrovat nebo důlek naplnit našlehaným sladkým bílkovým sněhem, tvarohovou pěnou, marmeládou, povidly, šlehačkou atp.
Zveřejněno 18. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bystřické fašaňkové koblihy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g67j
Moje poznámka
Bystřické fašaňkové koblihy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g67j
Nejnovější recepty
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 2 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Cottage pizza s celozrnnou moukou
Přidáno před 8 hodinami
Minimuffinky
Přidáno před 20 hodinami
Zapékané pirohy
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno 8. 5. 2025 13:18
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč
tara23 před 23 minutami
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 1 hodinou
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 2 hodinami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 2 hodinami
Cajunské kuřecí kousky se zeleninou a těstovinami
Coolbins před 2 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 3 hodinami
Maso po Sečuánsku
ErikaBak před 4 hodinami
Pochoutkový salát II
Lasagnesesyrem před 6 hodinami
Domácí pletýnky
Zinzi před 6 hodinami
Tématické fráze:
bílková pěna na koblihy,
koblihy s pěnou,
jak naplnit koblihy,
slovenské koblihy,
koblihy s povidly,
ostatkové koblihy,
fasankove koblížky,
koblihy se sněhem,
fašankové dobroty,
recept na koblihy,
koblihy z penou,
koblihy recept,
koblihy,
koblihy s důlkem,
slozeni koblihy,
koblihy s důlkem,
pena na koblihy,
koblihy s bramborou,
koblihy slozeni,
fasangove koblihy
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
máslo,
mléko,
droždí čerstvé,
žloutek,
sůl,
rum,
olej
Komentáře (30)
Děkuji i senky a Františce za uvedení do obrazu
Vy to máte na Moravu asi daleko, že?
Fašaňku, fašaňku, už je ťa namále...
...letos je konec masopustu za 16 dní
p.s.: Jen mám dotaz na množství droždí. Např. NOLI uvádí, že jedna kostka 42 g je na kilo mouky. Není tedy ta dávka velká, nekynulo to příliš zběsile, nebo je to záměr???
rebeka:přijeď, nět prablema