Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč s ovesnými vločkami

Tradiční sypaný koláč s jablky vonící máslem a skořicí zná jistě každá hospodyňka. Překvapte rodinu a připravte jim zdravější verzi s ovesnými vločkami. Ty celému moučníku dodají lehce oříškovou chuť a křupavou texturu.

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech či forma o rozměru 20x20 cm nebo o kousek větší

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 318 kJ /
3 661 kcal
Bílkoviny38,81 g
Tuky162,11 g
Vláknina35,04 g
Cholesterol 459 mg
Sodík 434 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy494,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme 180 °C. Krok 2: Mouku prosejeme do mísy a přidáme k ní ovesné vločky, cukr, skořici, sůl a dobře smícháme. Krok 3: Směs rozdělíme na tři stejné části. Krok 4: Rozehřejeme máslo a necháme ho částečně zchladnout. Krok 5: Jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme. Krok 6: Na dno menšího plechu nebo formy nasypeme jednu třetinu sypké směsi s vločkami a rozprostřeme ji po celém dně. Směs moc nemačkáme, spíše ji necháme kypřejší. Krok 7: Na moučnou směs rozprostřeme polovinu nastrouhaných jablek a na ně opět nasypeme směs mouky s vločkami. Další vrstvu tvoří zbytek jablek a ty zasypeme poslední třetinou suché směsi. Krok 8: Celý vršek koláče rovnoměrně polijeme zchladlým rozpuštěným máslem a koláč dáme péct do předehřáté trouby asi na 40 minut, dokud se všechno máslo nevsákne a povrch nezezlátne. Krok 9: Necháme vystydnout.

TIP: Ovesné vločky ve sladkých receptech

Zveřejněno 2. 4. 2014

Poznámka autora Miquel

Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...

*Použil jsem formu o rozměrech 20x20 cm, ale může být i o něco větší, například 24x24 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5XL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5XL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Upekla jsem koláček s polovinou cukru a polovinou másla. Do sypké hmoty jsem přidala hrst mletých vlašských ořechů. A je výborný 😊😋

Naprosto výborný. Dala jsem jenom trochu míň másla, ale i tak je výbornej, hnedka mizí!

Trochu jsem tomu nevěřila,ale je fakt luxusní😋

Prima jednoduchý recept. Dala jsem 130g cukru a stačilo. Přidala jablíčka, sekané mandle. Díky, snadné a nabízí se i další varianty - s mákem, povidly, ořechy... :yes: + inspirativní fotopostup.

Musím říct, že jsem k tomuto koláči byla trochu skeptická. Už je to dávno co jsem dělala sypaný koláč a moc mi nechutnal. Ale nechala jsem se zlákat tím že koláč není moc velký ,tak se prostě nějak sní. A musím recept fakt pochválit. Použila jsem upravený recept podle Martiny29 (bez medu) a koláč je výborný. S těmi vločkami krásně křupavý a zároveň vláčný díky jablíčkům. Já jsem přidala ještě pár sekaných vlašských ořechů a rozinky. Určitě jsem ho nedělala naposledy.<3:-K

Trochu jsem experimentovala s množstvím surovin s ohledem na formu, v níž jsem pekla a do suché směsi jsem přidala mleté ořechy, skořice jsem dala o dost víc než je v receptu. Podle mě opravdu raději neubírat máslo, potom se vše nespojí. Cukru jsem dala taky méně. S výsledkem jsem byla spokojená nejen já, ale i zbytek rodiny.

Je to skvělý, nemůžu to přestat jíst! :-) ale cukru také radím ubrat, dala jsem 130g a bohatě to stačí!

Dobrý den, dnes vyzkoušim. Co Se stane, když nepoužiji to máslo?

Hanka:
No nevím..., zkuste ale použít jenom polovinu másla a polijte jím jenom polovinu těsta v pekáči:-)
Upečte, ochutnejte a dejte vědět v čem byl rozdíl :-K

Hanka: Asi to bude suchý, a bude se rozpadat:-?

Teda bála jsem se, co z toho při té konzistenci všech těch surovin vznikne, ale musím dodat, že koláč byl výborný.
Taky jsem si ho trošku upravila..dala celozrnnou mouku, místo hladké, cukr nahradila třtinovým cukrem - stačí 80g a 2 lžíce medu. Výborný:yes::-p Určitě budu dělat častěji. Děkuji za recept:-K

Josef: A??? Je to snad zakázané? ;-)

Dnes upečeno, a už ochutnáváme. Je to výbornééééé :-):yes:

Díky za inspiraci :yes: Místo hladké mouky sem nahradila špaldovou a jen 90g třtinového cukru a trochu medu...nahoru slunečnicová semínka a zdravější verze byla na světě :-8;-):-p

moc děkuji za skvělý jednoduchý recept, dá se s ním experimentovat, přidávat, měnit či už mouku za "zdravější" tak ovoce (určitě někdy zkusím s rebarborou) a přidávám se:-p méně cukru

Celkem dobré, ale strašně sladké a téměř celá kostka másla také k pocitu " zdravého " moučníku z ovesných vloček nepřispěje. Za mne už neee.

To nema chybu .Konečně něco co zvladnu i ja-levny rychly skvěly.A protože mam rad povidla tak jsem si ho vylepšil povidly-tenkou vrstvou na jablička.

Jana: Nerafinovaný třtinový cukr je "módní záležitost", není o nic zdravější než řepný.

Josef: ak je cukor nerafinovany,tak je určite zdravší než obyč

Koláč je super, jenom jsem nepochopila to množství cukru. Dala jsem o 100 g míň a je sladký dost. Pridala jsem taky lnene a nasekané slunecnicove semínka a orechy.

Koláč je super, jenom jsem nepochopila to množství cukru. Dala jsem o 100 g míň a je sladký dost. Pridala jsem taky lnene a nasekané slunecnicove semínka a orechy.

Karolína 15. 10. 2015 11:37
Tak ten recept určitě vyzkouším :-p

Výborný rychlý koláč, přidala jsem tam i kousky vlašských ořechů, víc skořice a víc másla a všichi se po tom můžou utlouct! Díky za recept! :yes:

Jana: Tak to mě těší :-K

Opravdu výborný koláč...dělám ho každý týden..použila jsem celozrnnou mouku a třtinový cukr a dcera ho miluje :yes:

Lenka, Lucie: :-K Díky moc, jsem rád že vám koláč chutnal :yes:

Úžasný křupavý vláčný chutný luxus taky jsem nevěřila dokonce mám jen jednu vrstvu páč nebyly ingredience ale i tak bomba. FOrmu jsem mazala sádlo a sypala kokosem a grankem. Děkuji

Kolac je chutove vyborny,ale cukru opravdu staci tak 130g a i tak se mi zda dost sladky,po 40 min se mi zdal porad neupeceny,tak jsem ho pekla hodku, pridala jsem trochu spaldove mouky na ukor hladke a pridala par nasekanych orechu, diky za recept

alča; Zuzk@::yes: To mě těší že jste vyzkoušely tento koláč a že vám chutnal.

Vynikající moučník.Právě jsme ho ochutnali.Lepší jak štrůdl. Hlavně
jednoduchý na přípravu nic nepokazíš a je to rychlé.

Koláč je výborný :yes: přidala jsem k jablkům i nasekané mandle, delikatesa, akorát dám příště méně cukru :-):-):-p

dexulka ;-):yes:

Použila jsem špaldovou mouku a třtinový cukr a navrch nasypala trochu slunečnicových semínek :-8 Koláč je krásně voňavý a šťavnatý :-p Jen příště uberu cukru,na mne byl dost sladký ;-) Určitě jsem nedělala naposled :yes:

katyvypl::yes:;-) hezká foto :yes:

katyvypl: :yes::-K To mě těší, že koláč chutnal.

Vyzkoušeno a moc chválím. ;-):yes: Měla jsem z receptu trošku obavy, upekla jsem proto jen polovinu dávky v malé kulaté formě, ale výsledek mě moc mile překvapil. Nahoře vločky krásně křupou a spodní vrstvy jsou naopak vlhké od jablíček - dokonalá kombinace. :-*

Díky všem za milé komentáře :-K

Moučník se mi líbí, část cukru bych nahradila medem, určitě ho zkusím, zavděčím se dceři +8. bodík :-p:-K:yes:

To se řekne: necháme vystydnout - mám dojem, že tady by to byl asi problém!!! :yes::yes::yes: Nádherné fotky! :-K

To vypadá nádherně! Miluju vločky. :yes: Určitě vyzkouším, bodík letí. ;-)

už je v oblíbených :yes:;-)

Tématické fráze:
jablečný koláč z ovesných vloček, koláč z ovesných vloček, koláč z ovesných vloček s jablky, zdravy jablecny kolac, ovesný koláč s jablky, jablečný koláč, jablkový koláč s vločkami, koláč s jablky a ovesnými vločkami, buchta z ovesných vloček s jablky, jablečný koláč s ovesných vloček, buchta s ovesnymi vlockami a jablky, moučník s ovesnými vločkami, koláč s ovesných vloček, buchta z ovesnych vlocek, recepty s ovesnými vločkami, koláč s jablky a vločkami, moučník z ovesných vloček, jablecna buchta z ovesných vloček, jablkovy kolac z ovesnych vlocek, buchta s ovesnými vločkami

Suroviny:
jablko, vločky ovesné, mouka hladká, cukr krupice, skořice mletá, sůl, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu