Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka tety Janky

Jednoduché, rychlé a chutné zeleninové polévky jsou oblíbené po celý rok. Příjemně zahřejí a pomáhají v boji proti nachlazení. Díky máslové jíšce je tato polévka sytá a vydatná a libeček jí dodá typickou vůni.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenka30 Lenka30

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 705 kJ /
886 kcal
Bílkoviny19,99 g
Tuky60,77 g
Vláknina23,10 g
Cholesterol 418 mg
Sodík 3,72 g
Sůl9,10 g
Sacharidy54,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu oloupeme a na strouháme. Do kastrolu dáme vodu, přidáme zeleninu, Masox, Podravku, česnek a dáme vařit. Krok 2: Když jsou brambory měkké, připravíme jíšku. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku a malinko orestujeme, vlijeme vejce a mícháme, dokud se směs nesrazí. Krok 3: Jíšku dáme do polévky, promícháme a chvíli povaříme. Dochutíme.

TIP: Jak na zeleninový vývar?

Zveřejněno 26. 1. 2010

Poznámka autorky Lenka30

Kdo chce, může ještě rozkvedlat 1 vejce a nalít do polévky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka tety Janky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZzZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka tety Janky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZzZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Super:yes::-p. Zkuste tuto zavářku: Dám méně másla polohrubou mouku mouky tolik, aby to bylo skoro na sucho a smažím do vaňava, odstavím, do misky vyklepnu 2 až 3 vajíčka, vjiji na jíšku a ještě chvíli míchám, aby vajíčka zdrcla (spíš měchačkou rozkuchávám), vzniknou takové nepravidelné hrudky a hned vysypu do polévky, vařím ještě asi 6 až 8 minut. Je to rychlá a moc dobrá zavářka skoro do každé polévky:-p;-). Zkuste! Určitě Vám také zachutná:

Bezva recept, děkuji za inspiraci:-K, +1

Výborná polévka, já zkusila poprvé tuto zavářku a je skvělá. Všem nám moc chutnala ;-)příště vyzkouším s bylinkami. :-)):-K

Hani fotečky jsou krásné,až ji udělám také nafotím :-)

Tuhle polévku dělám hodně často, protože je dobrá a chutná nám:yes: Leni, posílám ti bodík a fotky, jestli můžu.:yes: +

Jejda no jo já se přehmátla.Sory:yes:

Radulinko, jelikož chválíš, nemyslelas :yes::yes::yes: ? ;-):-D:-D
Já ji taky znám, takže :yes::-K:yes:

Tuto zavářku znám a je výborná,Moje maminka jí dávala do žebrácké polévky.byla rychlá a moc dobrá.Jen se dala do vody cibule sůl a kmín.Dávám:no:

Miloši,samouk i Bibinka mají pravdu.Udělají se takové žmolky podle toho jak hodně je rozmícháš já tam jíšku vložím a jen jednou míchnu a nechám vyplavat.Vyzkoušej to a uvidíš a pak mi písni svůj názor. :-)
Mončo-taky miluji polévky

gmptop jinak také, možná srozumitelněji je to u "Polévka s vaječnou jíškou" je vynikající.;-) Viz-podobné recepty;-)

Gmptop, já myslím, že to udělá takové vaječné "žmolky" do té polévky a nebude to ta klasická jíška. To se do polévek používá a třeba ještě s droždím. Třeba ti to Lenka vysvětlí jinak,ona je autor, tohle je jen můj názor, protože to znám a dělám;-)

Miloši, rozumíte tomu správně, já dávám polohrubou mouku a více vajec,podle množství polévky. Osmahnete mouku,přidáte vejce a mícháte do ztuhnutí.Záváříte do vařící polévky takové jakoby nočky nebo kapání, podle toho jak to natrháte.Vaříte cca 5 minut do vyplavání,´. Je to rychlá a dobrá zavářka. Můžete zamíchat zelené bylinky atd.

Asi dneska nejsem zcela ve formě, ale nerozumím másedujícímu: "V kastrůlku rozpustíme máslo,přidáme mouku a malinko orestujeme,vlijeme vejce a mícháme dokud se směs nesrazí." Mám tomu rozumět tak že to celé vajíčko dáš do jížky? Co to potom udělá v té polévce? Zapravuje se to do vařící se, nebo do chladné a potom znova do varu? Možná se ptám hloupě, ale s touhle zavářkou jsem se ještě nesetkal. Miloš

;-)Takové polévky - zvlášť v zimě - miluju

Tématické fráze:
porková polévka kluci v akci, uzená polévka kluci v akci, polévka z červené řepy kluci v akci, kluci v akci chalupářské kuře, houbová polévka kluci v akci, polévka s vaječnou jíškou, zavářka do polévky kapání, zavářka z jíšky a vajíčka, vaječná zavářka do polévky, kapání do polévky bez vajec, kluci v akci uzená polévka, vaječná zavářka, kapání do uzené polévky, žebrácká polévka, zeleninová polévka kluci v akci, rychlé polévky, zavářka do polévky z vajec, kapání do polévky bez vejce, připrava jížky, kluci v akci polévka z červené řepy

Suroviny:
voda, brambory, mrkev, celer, petržel, květák, brokolice, libeček, petržel, celer, masox hovězí, podravka, česnek sušený, máslo, mouka hladká, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu