Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.
Postup přípravy
Krok 1: Do 5 litrové nebo 3 litrové láhve dáme 5 cm vysokou vrstvu jarních smrkových výhonků (do 5 cm délky), které jsme nejprve propláchli studenou vodou.
Krok 2: Zasypeme cukrem a na něj dáme pokrájná kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná.
Krok 3: Naplněnou lahev převážeme celofánem a zajistíme gumičkou.
Krok 4: Láhev dáme na okno na slunné místo, kde ji necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).
Zveřejněno 29. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
Moje poznámka
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
Nejnovější recepty
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 3 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 19 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vrstvený salát
Maruna365 před 19 minutami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 1 hodinou
Zelňačka
Veronika_1 před 1 hodinou
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 1 hodinou
Drůbková polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 3 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 4 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 4 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 5 hodinami
Rebarborový koláč
JitkaJS před 6 hodinami
Tématické fráze:
sirup z jehličí,
sirup z mladého jehličí,
sirup ze smrkového jehličí,
med z jehličí,
smrčkový sirup,
sirup ze smrkového jehličí recept,
sirup z jehličí recept,
smrkové špičky,
recept na sirup z jehličí,
sirup z borovice recept,
borovicový sirup recept,
med z mladého jehličí,
med ze smrkového jehličí,
sirup ze smrcku,
borovicový med recept,
sirup z mladého jehličí recept,
med z borovice recept,
med z smrkového jehličí,
šťáva ze smrkových větviček,
smrčkový med
Suroviny:
výhonky ze smrkových větviček,
cukr krystal,
citron bio
Komentáře (226)
Tak jsem si přečetla tady všechny Vaše komentáře a zkušenosti, a počkám, co se se sirupem za ten týden stane, a možná, že bude všechno v pořádku...děkuji všem za rady níže...Jana
naložil jsem dvě 5-ti litrové láhve podle receptu. Trochu jsem víc přisladil, protože celkem do jedné láhve mi vyšel jeden kilogram cukru. Zatáhl celofanem, zagumičkoval a po týdnu se u jedné láhve začalo nafukovat celofanové víčko? Nějaké info proč? Dělám to letos poprvé.
Dělam sirup letos poprve. Vse jsem podle navodu dala do 5 l lahve. Nyni po tydnu me vse kleslo na polovic. A vody ( sirupu?) je tam 1/3. Je to v poradku?Děkuji
Díky za postřehy pro příští rok, Kateřina.
Kristy:
Dekuju
Důležité je nepustit vzduch do sklenice a pořádně zavíčkovat -jinak začne naložené jehličí kvasit a začne se dělat víno.Upustil jsem i od citronu -myslím že podporuje kvašení.dávám jenom čisté jehličí s cukrem a pořádně upěchovat!Nikdy tam nedávat vodu ani převařenou-je to zásadní chyba!!Pak přecedit přes sitko do hrnce a znova přecedit přes plátynko a je to čistý.Nalít do lahví přes trychtýř a dát maličkou štamprli vodky a tím zamezíte kvašení.Mám to ve sklepě i rok a nic se nikdy nezkazilo.
Kdysi se dělalo ze smrkových větvíček pivo !!pro vojáky a mělo to skvělé účinky na hojení ran a proti nemocem.Ale nemám pivovar tak to nezkusím.Snad to někdo začne zase vyrábět.
důchodce:
Je to normalni, nebo je neco spatne? Jinak zadne naznaky kvaseni ( bublinky, vydute vicko). Ted sirupek voni po jehlici
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/214562220600078/
prosím o radu jestli musí výhonky po opláchnutí vodou úplně oschnout nebo stačí jen okapat,jak stojí v receptu??Děkuji
pajapaja.rajce.idnes.cz/Sirup_ze_smrkovych_vyhonku.../
Pája & Svíťa:
A povedlo se, je stočeno a ochutnáno, je to Lahodná mňamka, až to vychladíme, tak to zkusíme se slivovičkou. :) Chuť to má lahodnou a těžko to k něčemu přirovnat. Kdybyste to někdy dělali, tak si do jedná sklenice dejte cukru méně a do jiné více. Tam kde bylo cukru méně, je to tak ráno na lžičku a když dáte víc, je to do čaje místo medu. :) :) .) Od 8.5 do 26.5.2014
včera jsem dle receptu posbíral výhonky a založil sklenice na sirup. Dnes ráno jsem si všiml, že v nich stojí asi 2cm vody. Nevím, zda tolik vody pustili větvičky nebo jestli jsem měl nechat větvičky po omytí pořádně oschnout? Stalo se to někdy někomu?
https://www.facebook.com/svetlana.klimova.520/medi...
Už jsem kdysi chtěla dělat,ale vždy jsem prošvihla dobu sběru