Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chléb se syrovátkou

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Klara

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 961 kJ /
3 337 kcal
Bílkoviny104,50 g
Tuky38,81 g
Vláknina38,89 g
Cholesterol 2 mg
Sodík 12,33 g
Sůl30,40 g
Sacharidy622,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí. Krok 2: Po signálu můžeme přidat hrst ovesných vloček a 2 lžíce slunečnicových či jiných semínek. Krok 3: Pečeme na celozrnný program.

Zveřejněno 6. 3. 2010

Poznámka autorky Marie Klara

Víc soli je třeba kvůli melase, aby chléb nebyl bez chuti.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 14 až 18 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb se syrovátkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/57lR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb se syrovátkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/57lR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Cathleen, díky za připomínku o rozlišení žitného kvásku od kvasnicového, hned si to v receptech opravím :yes:

Jj, po komentíku jan.alois jsem se bála, že jsem mimo mísu;-)

Ano, žitný kvásek (v podstatě jen zkvašená voda s žitnou moukou) - výborná přísada do chleba:yes:

Cathleen já jsem dávala níže link na tvůj žitný kvásek, je to ten o kterém píše Marie Klara v případě tohoto chlebíku?

:-//Myslím, že bys trochu mohl vážit slova, jane aloisi....každý kuchař se snaží, aby měl jídlo dobré a hezké a to tvé pojmenování "kuchty" si nezaslouží. A pokud vím - tekutina + cukr + droždí JE kvásek, třeba do buchet. Jiný název jsem nikde neviděla....
Pokud to chci v receptu rozlišit, píšu kvásek a žitný kvásek. Každý ví, o čem je řeč.:yes:

Marie Klaro, děkuji:-)

Marie je vidět že víš o čem mluvíš . Některé kuchty říkají kvásek kvasnicím s cukrem a moukou . Tak že sis vysloužila ještě jeden bodík a kytičku.:-K

Cathleen, melasa je tam spíš kvůli barvě, ale místo cukru vlastně taky.
Jane Aloisi, kvásek se dá i koupit a namnožit. Sama jsem se do něj pustila podle stránek www.kvaskovychleb.cz a od té doby, co jej neustále přikrmuji, už chleba bez kvásku vůbec nepeču. Naopak si různé recepty přidáním kvásku upravuji.

Neškodilo by pro ty co neumí kvásek :-? napsat recept. Je to zdlouhavá práce kvásek ze žitné mouky to trvá asi tři a čtyři dny. Nevím jestli z dnešních drobků starého chleba a žitné moky by šel udělat tak jak ho dělala naše babi do chleba. :-))

Není tam melasa místo cukru?

Tématické fráze:
kvasnicový chleb, recept na kvasnicový chleba, kvasnicový chleba, kvasnicový chléb recept, pečeme se syrovátkou, chléb ze syrovátky, pšenično žitný chléb z domácí pekárny s přidáním brambor, buchta se syrovátkou, v čem pečeme chleba, kvásek ze starého chleba, psenicno zitny chleb kvasnicovy, melasa z cukrové řepy recept, melasa recepty, melasa recept, chleba ze syrovátky, zitny chleb se syrovatkou, chléb z žitného kvásku, chleba z žitného kvásku, syrovátka chléb, kváskový chléb

Suroviny:
kvas žitný, voda, olej, melasa, mouka chlebová pšeničná, mouka celozrnna pšeničná, mouka hladká, mouka žitná chlebová, sůl, syrovátka sušená, kmín celý, otruby, kvasnice

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu