Olivový kváskový chléb

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
300 ml vody
300 g hladké mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
100 ml ovesných vloček
100 g vypeckovaných oliv
2 lžíce olivového oleje
4-8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
2 lžičky soli
1 lžička oregána
1 lžíce sušeného mléka nebo syrovátky

Postup přípravy receptu

  1. Konzervované olivy můžeme nakrájet, já je však nechávám celé, rozpadnou se při míchání.

  2. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku a oliv) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  3. Po zvukovém signálu přidáme ovesné vločky.

    Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Chléb je výrazně olivový, samozřejmě lze použít oliv i méně.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Komentáře k receptu Olivový kváskový chléb

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: olivový chléb olivovy chleba domací olivový chleba olivový chléb recept olivový chléb z domácí pekárny chleb olivovy kváskový chleba recept recept chléb domácí kvaskovy pekárna olivový chléb z pekárny olivový chleba recept kváskový chleb kvaskovy chleba s olivami zitný kváskový chléb z pekárny chleba domácí pekárny recepty s kvaskem chlebovym olivový chléb s kváskem olivový chleba z domací pokárny olivový chleba v domácí pekárně olivový chleba z domácí pekárny domácí chleba olivový olivový chléb pekárna