Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový sirup

Venku září nejen sluníčko, ale také žluté květy pampelišek. Vydejte se tyto léčivé byliny posbírat a připravte si z nich chutný med nebo sirup. Domácí pampeliškový sirup se skvěle hodí k přípravě lahodných nápojů.

Hodnocení receptu je 4,5 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mertula

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 70 min + několikahodinové louhování

80 min (10 min příprava + 70 min tepelná úprava, + několikahodinové louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy zalijeme převařenou horkou vodou a zakryté necháme do druhého dne vyluhovat. Krok 2: Přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno a vaříme s cukrem, až sirup začne houstnout. Krok 3: Přidáme kyselinu citronovou a ještě povaříme. Krok 4: Horký sirup plníme do skleniček, okraje sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme. Krok 5: Pak sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP: Na co se hodí pampelišky

Zveřejněno 2. 5. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RlEL

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RlEL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Zrovna jsem dovařila, nakonec jsem trochu změnila poměry, ale i tak je velmi dobrý :-8 dala jsem o víc jak půlku méně cukru na prakticky dvojitou dávku květů :-D snad to bude i po vychlazení v pohodě :)

Hloupej sedlák 17. 4. 2017 07:28
Ostaně soudím, že v pampeliškovém medu je zbytečně moc cukru. Cukr je jed. Lepší je udělat z pampelišek koncentrovanou šťávu na pití. Je tam lepší poměr léčivých látek k cukru.
Čtyřlitrovou sklenici napěchuji pampeliškama, pár listů nevadí.
Zaliji horkou vodou a nechám 24 hodin.
Sleji, přidám 1,5 - 2 Kg cukru, lžičku kyseliny citronové nebo šťávu z citronu. (podle chuti)
Přejdu varem a plním do zavařovacích sklenic.
V létě ředím vodou a mám zdravé a dobré pití.

Hloupej sedlák: nerozumím jak je to myšleno s tím cukrem???V tomto sirupu je 1kg a ve Vaší šťávě 1,5 až 2kg;-)

Sirup dělám poprvé a mám to někaké zelené,zhnědne to stím cukrem jak se to bude vařit? Díky za odpověd

Martina Krenželoková 17. 4. 2016 11:15
Veronika: To vůbec netuším,já jsem ho zelený nikdy neměla.

Martina Krenželoková 25. 4. 2012 10:26
Jana Remkova:Děkuji já jsem teť mimo, tahali mi vodu z kolena, takže nefunguji tak jak mám. S ortézou se špatně sbírají květy:-D

Jana Remkova:

Přidávám foto, včera jsem dělala;-)

Pampeliškový sirup dělávám skoro stejně:yes:+7

Já ho mám normální a není hustý. teť u nás pořád prší, ale pokud budou po dešti pampelišky, udělám a dodám fotky. Recept mám od své matky, ta ho dělala dceři už před 15 rokama.

Tak já mám taky jiný poměr - 400 květů, 3/4 kila cukru a litr vody. Ale Bibi, určitě to zřeď převařenou vychladlou vodou, nikam to neházej, to je škoda!!!!!!!

Děkuju vám Mirčo+Evi, něco s tím teda provedu, asi jak říká Mirka roztavím a naředím. Evi, med dělám každý rok a ten je v pohodě a není s tím problém.

Já dělám med z pampelišek a na 2,5litru vody mám 1,5kg cukru a mám ho hustý jak med normální.Tak se mi zdá,že je tam moc cukru na tak málo vody a navíc to má být sirup,tak by se to asi nemělo vařit do zhoustnutí.:-))

eva hubova: Evi a kolik květů dáváte ??? Prosiiiim

Bibinko:-)zkus ho zase nahřát a pro "naředění" zkus přidat povařit pár plátků citronů a pomerančů.Pustí šťávu a ještě jsou pak výborné na jídlo:-p.

Tématické fráze:
sirup z pampelišek recept, sirup z pampelišek, pampelišková šťáva, pampeliškový sirup bez vaření, pampelišková šťáva recept, pampeliskovy syrup, babiččin pampeliškový med, recept na sirup z pampelišek, sirup z pampelišek za studena, štáva z pampelišek recept, pampeliskovy med za studena, pampeliškový sirup bez vaření recept, štáva z pampelišek, recepty z pampelišek, syrup z pampelišek, pampeličkový sirup, panpeliskovy sirup, panpeliškový sirup recept, pampeliškovýsirup, pampeliškový med recept za studena

Suroviny:
květy pampeliškové, voda, cukr krystal, kyselina citronová

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu